Keksići s lavandom i ružmarinom

Keksi s lavandom i ružmarinom

Ovi keksići s lavandom i ružmarinom prizivaju ljeto, miris mora i procvjetalog vrta.

Hrskavi, mirisni i drugačiji od okusa na koje smo navikli, ovi keksići skrivaju kombinaciju biljnog, cvjetnog i voćnog. Nisu preslatki pa će se sigurno svidjeti onima koji nisu preveliki ljubitelji šećera, a nekako su baš osvježavajući pa su odličan par šalici kave ili toplog čaja zimi, a savršeno se slažu s limunadom ljeti.

Možda na prvu pomisao zvuči neobično, ali lavanda i ružmarin zapravo se savršeno slažu i da – odlično funkcioniraju u keksima!

Keksi s lavandom i ružmarinom
Keksi s lavandom i ružmarinom

Idealna kombinacija okusa i mirisa lavande

Iako lavandu većina nas povezuje s onim mirisnim paketićima koje stavljamo u ormar, ili pak s kozmetičkom industrijom, različitim sapunima, šamponima ili eteričnim uljima, ona je zapravo dosta česta i u kuhinji.

Negdje sam pročitala da se lavanda kao začin koristila još u srednjem vijeku, a upotrebljavali su ju i za aromatiziranje vina (upravo mi padaju na pamet svakakve ideje koje zvuče fino! 😀 ).

Iako kod nas još nije toliko široko prihvaćena u kuhinjskoj upotrebi, sretna sam što ipak sve češće nailazim na recepte s lavandom, a po kafićima i slastičarnama mogu se često naći sladoledi i sokovi od lavande.

Osim toga, svake godine kad sam na Rabu navratim u Kuću rabske torte, gdje obavezno pojedemo komad prefine rabske torte i slatku platu. Na toj plati se obično nađu muštaćoni, baškotini i ovakvi mediteranski keksići raznih okusa: s lavandom, ružmarinom, s limunom, narančom, maraskom… Običaj je to kojem se rado vraćam svaki put kad sam na otoku, a rado ga rekreiram i kod kuće. Zato toliko volim ove keksiće s lavandom, a pravila sam i rabsku tortu.

Keksi s lavandom i ružmarinom
Keksi s lavandom i ružmarinom

Mediteranski okus

Lavanda u slasticama ima cvjetni i osvježavajuć okus, a zapravo mi se čini da se lavanda više jede ‘kroz nos’, mirisom. 🙂 Kad zagrizete ovaj keksić, osjetit ćete da je ukusan, sladak i prhki, a nakon toga stiže aftertaste mirisne lavande.

Keksi s lavandom i ružmarinom
Keksi s lavandom i ružmarinom

Okus lavande odlično se slaže s citrusima i nekim drugim voćem, a ovom prilikom vas podsjećam i na moju tortu od borovnice i lavande s kremom od mascarponea, kao i na sladoled od breskve i lavande.

Ako ste i vi voljni isprobati nešto malo drugačije, ovi keksići mediteranskog okusa pravi su izbor za početak jer su toliko jednostavni za napraviti, a sigurno će se svima svidjeti.

Savjeti za idealne keksiće

Kod ovih je keksića važan pravi omjer sastojaka, ali još je važnije da se tijesto dobro ohladi u hladnjaku prije rezanja/valjanja i samog pečenja. Peku se zbilja kratko pa i to pojednostavljuje cijeli postupak. Za one koji žele, mogu preko njih staviti i glazuru od limuna i šećera. Ja sam ovog puta to preskočila.

Nakon što po receptu napravite smjesu za keksiće, obavezno ju stavite u hladnjak. Mora se dobro ohladiti kako biste mogli oblikovati keksiće jednake veličine.

Keksi s lavandom i ružmarinom
Keksi s lavandom i ružmarinom

Tri načina

Nakon što se smjesa dobro ohladila i stisnula, keksiće možete peći na tri načina. Odaberite onaj koji vam najviše odgovara. 🙂

  1. Valjanjem: Za ovaj način tijesto se mora zbilja dobro ohladiti. Pazite i da u prostoriji u kojoj valjate nije jako vruće jer će se inače tijesto početi topiti pa ćete keksiće teško odvojiti od podloge. Koristite malo brašna kako vam se tijesto ne bi zalijepilo za podlogu, a pobrašnite i valjak. Tijesto razvaljajte na debljinu oko 5 mm pa kalupom režite keksiće. Stavljajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  2. Rezanjem: Za ovaj način pečenja potrebno je tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki dio oblikujte u valjak pa ih zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi, najbolje preko noći. Odmotajte valjke pa kekse od tijesta oštrim nožem režite na debljinu od oko 1 centimetar. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  3. Oblikovanjem: Tijesto dobro ohladite u hladnjaku, a zatim žličicom ili prstima napravite loptice željene veličine. Loptice stavljajte na pleh obložen papirom za pečenje. Malo ih udaljite jednu od druge za slučaj da se prilikom pečenja počnu širiti.
Keksi s lavandom i ružmarinom oblikovani rezanjem
Keksi s lavandom i ružmarinom oblikovani rezanjem

Recept

Sastojci:

(za 40-ak keksića)
*(koristila sam šalicu od 150 ml)
  • pola šalice šećera
  • 1 žličica isjeckanog ružmarina
  • 2-3 čajne žličice cvjetova lavande
  • 2 čajne žličice naribane korice limuna ili naranče
  • 1 šalica maslaca sobne temperature
  • 2 šalice brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • jedno jaje

Postupak:

  1. Pomiješajte šećer, narančinu koricu, lavandu i ružmarin i sve stavite u blender ili sjeckalicu da se usitni i poveže.
  2. Maslac izradite mikserom, dodajte mu jaje pa još malo miksajte.
  3. Postupno dodajte mješavinu šećera, korice naranče, lavande i ružmarina i izradite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol i prašak za pecivo.
  5. Postupno dodajte smjesu suhih sastojaka u prvu smjesu i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu za keksiće.
  6. Možete sve skupa staviti u hladnjak na par sati ili preko noći da se stisne pa rukama raditi kuglice i spljoštiti ih tako da dobijete keksiće, a možete i ovako kako sam ja ovog puta radila: smjesu za tijesto podijelite na dva jednaka dijela, a od svakog dijela napravite valjke. Njih zatim umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na hlađenje. Ja sam ih ostavila preko noći i pekla idući dan, ali može i kraće. 🙂 Treći način je da tijesto razvaljate pa kalupom izrezujete keksiće.
  7. Keksiće slažite u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite ih 8-10 minuta (ovisno o pećnici, čim rubovi počnu poprimati boju, keksiće izvadite) u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
Dobar tek! 🙂
Keksi s lavandom i ružmarinom
Keksi s lavandom i ružmarinom
Keksi s lavandom i ružmarinom
Keksi s lavandom i ružmarinom

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.