Sladoled od breskve i lavande

Zadovoljna sam kako mi je ispao moj prvi sladoled na štapiću, onaj ledeni od maline i bazge. Kako sam uvijek znatiželjna i volim isprobavati nove okuse, a lavanda mi je već davno omiljeni sastojak kolača i drugih slastica, zanimalo me kako funkcionira u sladoledu, u kombinaciji s breskvama. Jednom sam negdje vidjela da je netko kuhao pekmez od breskve i lavande. Ideja mi se svidjela pa sam odlučila isprobati tu kombinaciju u sladoledu. Ovaj je ispao nešto kremastiji i punije teksture nego onaj od malina i bazge, i to mi se baš sviđa. Tako je ispao zbog vrhnja za šlag i grčkog jogurta, koji su gušći od samog mlijeka i običnog jogurta. Lavanda mu daje karakterističan okus, onaj zbog kojeg ćete ovaj sladoled poželjeti jesti nosom, a ne samo ustima. 🙂 Ukratko, za pripremu ne treba više od 5 minuta. Smiksate, stavite u zamrzivač i idući dan uživate u domaćem osvježavajućem saldoledu! 🙂

Podsjećam vas usput na dva divna recepta povezana s ovim, točnije, sličnih okusa:

Sladoled od malina i bazge

Torta od borovnica i lavande

A evo i recepta za sladoled na štapićima od breskve i lavande:
Domaći sladoled na štapiću od breskve i lavande

Sastojci

(za 4 kalupa)
  • 3 breskve, oguljene i nasjeckane na komadiće
  • 75 ml vrhnja za šlag
  • 2-3 žlice grčkog jogurta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1-2 žlice iscijeđenog soka od limuna
  • 1-2 žlice meda (po želji)
  • 1 žličica cvjetića lavande
Domaće breskve

Postupak:

  1. Breskve oguliti i narezati na kockice.
  2. Ubaciti u blender, aparat za smoothie ili čašu za miksanje štapnim mikserom, ovisno o tome što imate. Ja sam koristila aparat za smoothie.
  3. Breskvama dodati sve ostale sastojke i miksati 30-45 sekundi. Po potrebi ponoviti postupak miksanja.
  4. Smjesu uliti u kalupe za sladoled.
  5. Staviti u zamrzivač preko noći.
  6. Prije konzumiranja, kalupe sa sladoledom staviti pod mlad tople vode na 15-ak sekundi kako bi se sladoled odvojio od stijenki kalupa, da ga možete izvaditi na štapiću.

Dobar tek! 🙂

Savjet:

Ako želite još voćniji okus, dodajte jednu ili dvije breskve više. Tada će vjerojatno biti sladoleda za još koji kalupić. Ja sam od gore navedenih sastojaka dobila točno 4 sladoleda, kalupi puni do vrha. 🙂

 

Sladoled od breskve i lavande
Sladoled od breskve i lavande
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s