Domaći kremasti sladoled

on

Napokon sam napravila domaći sladoled, takav da bude kremast i ukusan, bez kristalića leda, a bez aparata za sladoled. I poludjela sam za tim sladoledom toliko da sam napravila već nekoliko vrsta i okusa i ne namjeravam stati. 😀

Nemam aparat za sladoled jer sam si kuhinju, a i ostale prostorije zakrčila hrpom suđa, posuda, aparata, svega i svačega, tako da više nemam gdje stavljati stvari, a i to nije nešto što bih koristila tako često pa sam odlučila da mi nije nužno. Tako sam dosad uglavnom radila sladolede na štapićima ili frozen yogurt varijante, koje su bile odlične, ali ipak nešto drugačije. Okusi su fenomenalni, ali tekstura voćnih sladoleda na štapiću koje sam dosad radila bili su više poput ledenih štapića nego kremastih sladoleda. Kremoznost sam onda uspjela dobiti uz pomoć sira, pa je tako nastao ovaj cheesecake sladoled s borovnicama. Kremasto mi je ispao i ovaj od kikiriki maslaca i čokolade, ali sada sam konačno otkrila kako na najjednostavniji i najbrži način dobiti savršeno kremast sladoled, bez kristalića leda, poput onog iz slastičarnice, a u domaćoj radinosti, tako da možete napraviti više okusa po vlastitim željama i ukusima.

Domaći sladoled od borovnica i od limuna i lavande

Tajna je u kondenziranom mlijeku. Zapravo, i nije takva tajna jer sam znala i ranije da se super sladoled može napraviti i bez aparata za sladoled s kondenziranim mlijekom, samo što ga nikad nisam kupila, a bila sam previše lijena da ga sama napravim (iako ni to nije neki problem!).

Kad sam dobila fino kondenzirano mlijeko od pravog domaćeg mlijeka, ne onog iz trgovine, odmah sam se bacila na posao sa sladoledima!

Priprema ne može biti jednostavnija, a danas vam nudim recept za dva okusa sladoleda, pravi ljetni i osvježavajući! Kada napravite bazu za sladoled, u nju možete staviti dodatke po svojoj želji. Može to biti voće, orašasti plodovi, čokolada, začin po vašoj želji… Nakon toga je potrebno samo smrznuti sladoled na nekoliko sati ili preko noći, izvaditi ga 15-ak minuta prije posluživanja i uživati u divnom kremastom osvježavajućem desertu.

Evo recepta za domaći kremasti sladoled s dva okusa: jedan od borovnica, a drugi od limuna i lavande (ako ne volite lavandu u slasticama, slobodno ju samo izostavite iz ovog recepta pa napravite sladoled samo od limuna).

Domaći sladoled od borovnica i od limuna i lavande
Sladoled
Baza:
415 ml kondenziranog mlijeka
350 ml vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta vanilije
Domaći sladoled s kondenziranim mlijekom
Dodaci:
Za sladoled od borovnica
150 g borovnica
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica limunovog soka (cijeđeni limun)
Za sladoled od limuna i lavande
Sok od jednog limuna
naribana korica jednog limuna (koristite neprskane limune)
1 žlica sušenih cvjetića lavande
Domaći sladoled
Domaći sladoled bez aparata
Domaći sladoled bez aparata
Postupak:
Vrhnje za šlag izmiksati dok ne postane čvrsto. Dodati mu kondenzirano mlijeko pa sve dobro promiješati i još malo izmiksati. Smjesu podijeliti na onoliko dijelova koliko vrsta sladoleda želite praviti. Ja sam ovu smjesu podijelila na pola – u jednu polovicu sam dodala limunov sok, naribanu koricu limuna i lavandu. U drugu polovicu sam stavila borovnice koje sam prethodno par minuta prokuhala u lončiću s malo vanilije i limuna.
Smjese premjestiti u posude za zamrzavanje i zamrznuti na nekoliko sati, najbolje preko noći. Izvaditi iz zamrzivača 15-ak minuta prije posluživanja da sladoled dovoljno omekša tako da možete izvaditi kuglice.
Poslužiti u zdjelicama/čašama ili u kornetima.
Dobar tek! 🙂
Domaći sladoled bez aparata
Domaći sladoled od borovnica i od limuna i lavande
Domaći kremasti sladoled
Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.