JESENSKI CHEESECAKE S BUNDEVOM

Jesenski cheesecake s bundevom

Jako volim kolače od sira pa ih baš često pravim. Trudim se da to ne bude baš uvijek isti kolač pa raznim krostatama, tartovima, pitama sa sirom, i cheesecake kolačima često dodajem i oduzimam sastojke kako bi svaki od tih kolača bio poseban i drugačiji. Razno voće, maslaci od orašastih plodova, kokos, citrusi, svašta sam probala ugurati u cheesecake, a normalno da sam uspjela i bundevu ubaciti u taj fini kolač. Bojala sam se da mi neće dobro uspjeti i da će krema biti previše tekuća zbog vlažnosti pirea od bundeve, ali na kraju je sve ispalo odlično.

Jesenski cheesecake s bundevom

Kolač proglašavam uspješnim i stavljam ga u onu kategoriju kolača koje ponavljam. 😀

Jesenski cheesecake s bundevom

U nastavku teksta vam pišem nekoliko savjeta koji će vam pomoći u izradi ovog kolača.

  1. Bundevu je dobro ispeći ranije i smanjiti si količinu posla kod ovog kolača. Ja ju ispečem dan-dva ranije, napravim pire koji onda može stajati u hladnjaku i čekati da ga stavite u kolač. Pire od bundeve možete i zamrznuti i onda ga izvaditi iz zamrzivača prije nego što odlučite koristiti ga za kolač.
  2.  Nisam koristila bijeli šećer iz dva razloga: jedan je taj što pokušavam koristiti ga što manje kako bismo jeli što zdravije, a drugi je razlog taj što u ovom kolaču zaista ne fali slatkoće. I podloga od keksa je mogla proći bez šećera, no u nju sam ipak ubacila tek malo smeđeg.
  3. Kremu od sira i bundeve sam zasladila medom jer se okusi meda i bundeve jako lijepo slažu, tim više što sam sve začinila cimetom, a znamo da cimet+med = ljubav. 😀 Osim toga, budenva je dosta slatka namirnica, a u kremu sam dodala pire od bundeve pa je to prirodni zaslađivač ovom kolaču i dodatni šećer zbilja nije potreban. 🙂
  4. Također, dodala sam malo gustina u kremu od sira i bundeve kako ona ne bi bila previše vodenasta.
  5. Orasi karamelizirani u medu su posebna priča. Mogu samo reći: probajte, probajte, probajte, nećete požaliti! Jako je jednostavno, a podiže okus oraha i cijelog kolača za nekoliko stepenica. Kod karameliziranja oraha je bitno stalno ih miješati. Kada su gotovi, treba ih staviti na podlogu obloženu papirom za pečenje kako se ne bi zalijepili za podlogu. Dobro bi bilo i malo iz razdvojiti čim ih premjestite s tave na papir za pečenje, kako se ne bi zalijepili jedan za drugoga.
  6. E da, i kolač dobro ohladite prije posluživanja, najbolje je da preko noći stoji u hladnjaku.
  7. I još samo jedna stvar: ne štedite na začinima! 😀

Jesenski cheesecake s bundevom

Recept za jesenski cheesecake s bundevom

Sastojci

Podloga:

  • 200 grama mljevenih keksa (ja sam koristila Digestive, vi možete i Petit beurre ili Plazmu ako tako više volite)
  • 100 grama rastopljenog maslaca
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira
  • pola žličice muškatnog oraščića
  • 3 žlice smeđeg šećera (ako želite, možete koristiti i obični bijeli šećer)
Krema
  • 420 grama krem sira ili nekog kremastijeg svježeg sira
  • 300 grama pirea od bundeve
  • 2 jaja
  • 2 žlice gustina
  • 1 žličica cimeta, prstohvat mljevenih klinčića i pola žličice mljevenog đumbira ili 2 žličice pumpkin spice začina
  • 70 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
Orasi karamelizirani u medu
  • 1 šalica (velika, ona za čaj) puna oraha (cijelih, ne mljevenih)
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice meda
  • pola žličice cimeta ili nekog drugog začina po želji

Postupak:

1. Bundevu očistite od koštica i ogulite pa ju ispecite u pećnici. Kada se ispeče, moći ćete lako od nje napraviti pire.
2. Kekse sameljite pa ih pomiješajte sa šećerom, začinima i topljenim maslacem. Smjesu rasporedite u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje. Kekse pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 4-5 minuta, a onda ih izvadite.
3. Pripremite kremu. Pomiješajte krem sir, jaja, gustin, cimet, med, vaniliju i pire od bundeve. Dobro izradite mikserom da dobijete jednoličnu smjesu.
4. Vrhnje za šlag umutite posebno pa zatim umiješajte u kremu.
5. Kremu izlijte na podlogu od keksa pa pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
6. U međuvremenu pripremite orahe. Maslac istopite na tavici pa ga pomiješajte s medom i cimetom. Dodajte orahe pa sve zajedno kuhajte na laganoj vatri 5-6 minuta. Potrebno je često miješati kako med ne bi zagorio. Orahe stavite na podlogu koju ste obložili papirom za pečenje, rasporedite ih tako da ne budu jedan na drugome i pustite da se potpuno ohlade. Zatim ih rasporedite na ohlađeni kolač i ukrasite ga njima.
7. Tortu poslužite dobro ohlađenu.
Dobar tek! 🙂
Jesenski cheesecake s bundevom Jesenski cheesecake s bundevom

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.