Prhka pita od sira s posipom

Prhka pita od sira s posipom

Prhka pita od sira s posipom vraća u dane djetinjstva.

Domaće pite ‘kroz pola’, kako smo ih mi kod kuće zvali, bile su obavezan i čest desert nakon ručka vikendom. Bile one s jabukama, sirom ili orasima, često su se pekle jer ih je pripremiti zaista jednostavno, svi ih vole, a tako su ukusne i meke da se tope u ustima.

Starinski kolač kojeg su pravile naše mame i bake još nije izašao iz mode, a iako često pravim tanko prhko tijesto za tartove, pite i krostate, ovakvo prhko tijesto za starinske pite ‘kroz pola’ posebno je mekano i ukusno. Ima i još jedna tajna: bit će još mekše ako ga, umjesto s maslacem, napravite s masti! Okus i miris masti neće se (srećom 😀 ) osjetiti u kolaču, a dat će mu posebnu mekoću, onako da se raspada u ustima, njam!

Ako vam je dosadna pita u kojoj je gornji i donji dio tijesta isti, prevarite sami sebe pa gornji dio tijesta prije stavite u zamrzivač, a onda ga naribajte preko nadjeva, pa sve skupa ispecite. Tako će gornji dio kolača biti zanimljiviji kako vizualno, tako i za nepce. 😉 Kad se na topli kolač još pospe šećer u prahu, okus je to koji, bez greške, vraća u djetinjstvo.

Prhka pita od sira s posipom
Prhka pita od sira s posipom

Kod mene doma su se često pekli kolači, a prhke pite me u svakom slučaju vraćaju u to doba! S jabukama, sa sirom, s orasima… Kao mala baš i nisam voljela kolače sa sirom – puno draži mi je bio slatki nadjev od jabuka. Danas mi je rijetko što bolje od dobrog cheesecakea na bilo kakav način, ili bilo kakvih drugih kolača s nadjevom od sira. Zato sam danas pekla ovu starinsku pitu od sira s posipom od tijesta, i to po receptu iz kuharice Dr. Oetker ‘Kolači – vaš ponos’, koju sam još kao mala prelistavala s mamom. Kad ju danas listam, sjetim se koje je kolače tada pekla i kakvog su okusa i mirisa bili. 

Prhka pita od sira s posipom
Prhka pita od sira s posipom

Ipak, ovu pitu od sira sam pomalo rekreirala po svojim današnjim mjerilima nešto zdravije prehrane. Umjesto šećera sam koristila med, a umjesto bijelog brašna, pirovo. Recept iz knjige je bio za zaista izdašnu i veliku pitu, a ja sam količinu sastojaka prilagodila za jednu mini pitu za dvije osobe i pekla ju u kalupu za mini torte (kalup je promjera 18 cm).

Savjet:

Na gornji dio pite sam stavila posip od tijesta, a osim na taj način, možete ovu pitu pokriti i ribanim tijestom koje ćete prethodno staviti u zamrzivač. Ovdje sam posebno zamijesila tijesto za donji dio, a posebno sam napravila posip, no možete učiniti i tako da cijelo tijesto zamijesite odjednom, a zatim polovicu odvojite i stavite u zamrzivač na otprilike sat vremena. Kad se malo stisne, izvadite ga i ribežom naribajte na gornji dio pite, nakon što ste ju namazali nadjevom.

Pišem vam recept za mini pitu, a ako želite napraviti pitu klasične veličine, jednostavno poduplajte sastojke koje sam napisala ovdje u receptu. Naravno, ne morate slijediti moj primjer pa koristiti pirovo brašno i med za zdraviju verziju kolača, u receptu ću napisati i napomene ako želite koristiti i šećer.

Kakve vi prhke pite najviše volite? Pišite mi u komentarima koji vam je nadjev omiljen za takve pite! 🙂

Prhka pita od sira s posipom
Prhka pita od sira s posipom
Prhka pita od sira s posipom
Prhka pita od sira s posipom

Recept*

Vrijeme pripreme: 15 minuta za pripremu tijesta i posipa, 15 minuta za kremu  + vrijeme pečenja (sve zajedno 45-50 minuta) + vrijeme hlađenja 
Količina: Mini pita za dvije osobe ako pečete po mjerama navedenim u ovom receptu, u okruglom kalupu promjera 18 cm, a velika i izdašna pita za cijelu obitelj ako poduplate mjere navedene u ovom receptu i pečete u većem kalupu promjera 26 cm. 

Sastojci:

Za tijesto

  • 75 grama pirovog brašna (možete koristiti i bijelo pšenično brašno ili neko po vašem izboru)
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 2 žlice meda ili 35 grama šećera plus jedan vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 1 jaje (izmućeno, upotrijebit ćete pola. Drugu polovicu možete kasnije umiješati u smjesu sa sirom ili ga iskoristiti za premaz nekih kiflica, peciva, kruha…)
  • 35 grama maslaca

Za nadjev

  • 350 grama svježeg ili posnog sira po vašem izboru
  • 3 žlice meda ili 75 grama šećera
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • žlica gustina ili aru praha
  • 2 jaja (odvojeno žumanjci i bjelanjci)
  • 125 ml vrhnja za šlag

Za posip

  • 50 grama pirovog brašna (možete koristiti i bijelo pšenično brašno ili neko drugo po vašem izboru)
  • 1-2 žlice meda ili 35 grama šećera i jedan vanilin šećer
  • 35 grama maslaca
Prhka pita od sira s posipom
Prhka pita od sira s posipom

Postupak

Tijesto

  1. Pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo.
  2. Dodati maslac narezan na kockice, polovicu izmućenog jajeta i med. Izmiješati mikserom pa po potrebi dodati još malo brašna.
  3. Umijesiti prhko tijesto, zamotati ga u prozirnu foliju pa staviti u frižider na sat vremena.
  4. Nakon što se tijesto malo ohladi i stisne u frižideru, uzmite kalup u kojem ćete peći. Od ove mjere pecite u malom kalupu promjera 18 centimetara, a ako radite duplu mjeru (veću pitu), pecite u kalupu promjera 26 centimetara. Tijesto rasporedite po kalupu tako da i stranice budu obložene. Izbodite ga vilicom da se prilikom pečenja ne bi napuhalo, a onda stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite 10-ak minuta.
  5. Nakon 10-ak minuta, tijesto izvadite iz pećnice pa po njemu rasporedite nadjev od sira, a gore posip (recept za nadjev i posip je u nastavku teksta).

Nadjev

  1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Pazite da vam dio žumanjka ne upadne u bjelanjke jer se onda bjelanjci neće dati čvrsto izraditi u snijeg. Ako se to ipak dogodi, najbolje je dio žumanjka koji je upao izvaditi ljuskom od jaja.
  2. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg.
  3. I vrhnje za šlag umutite u posebnoj posudi.
  4. Izmiješajte žumanjke, sir, med, vaniliju i limunov sok.
  5. U smjesu sa sirom ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka, a zatim i snijeg od vrhnja za šlag. Sjedinite, a zatim sve to rasporedite na podlogu od tijesta.

Posip

  1. Pomiješajte brašno, maslac narezan na kockice i med. Prstima napravite mrvičastu smjesu željene krupnoće. Ako koristite med pa je smjesa previše mekana, dodajte još malo brašna dok ne dobijete željenu teksturu. Ako koristite šećer, nećete imati ovaj problem.
  2. Posip ravnomjerno rasporedite po nadjevu od sira, a zatim kolač stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180-200 stupnjeva na 35-40 minuta (vrijeme pečenja ovisi o pećnici pa provjerite s vremena na vrijeme kako vam kolač ne bi zagorio, a ne treba ni ostati tekuć u sredini).

Pitu ohladiti i poslužiti.

Prhka pita od sira s posipom
Prhka pita od sira s posipom
Prhka pita od sira s posipom
Prhka pita od sira s posipom

Dobar tek! 🙂

One thought on “Prhka pita od sira s posipom

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.