Ljubičasti cheesecake tart

Ljubičasti cheesecake tart

Prhke pite i tartovi, ali i kolači sa sirom moj su najčešći go-to desert, a ovaj ljubičasti cheesecake tart je kombinacija svega navedenog. 🙂 

Kako pripremiti batate

Iako se zove slatki krumpir, često se priprema poput krumpira pa donekle i nalikuje na krumpir, batat zapravo ne pripada istoj obitelji kao krumpiri.

Možete ga pronaći u narančastoj, bijeloj i ljubičastoj boji, a osim što su divne na tanjuru, sve vrste batata su i odličnog okusa. Do sada sam najčešće koristila narančasti batat jer je njega bilo najjednostavniije pronaći u trgovinama, no ove jeseni sam dobila vreću punu batata, i narančastih i ljubičastih, zato što ljudi koji su ih imali nisu znali što bi s njima. Ako se i vi pitate kako iskoristiti batate, na blogu ćete naći par ideja, a nadam se da će vas izgled ovog divnog ljubičastog tarta inspirirati da i sami isprobate neko jelo od batata, slano ili slatko. Po mom iskustvu, batat je okusom dosta sličan bundevi, tako da pire od batata možete koristiti i u onim jelima u kojima biste koristili pire od bundeve. Na primjer, pita od bundeve ili pita od batata, krema od bundeve/batata (uz odgovarajuće začine, okusom nešto poput kesten pirea). Možete praviti i juhu od batata, poput juhe od bundeve, ili pak njoke, a možete ga dodati krumpiru pa zgnječiti u miješani pire od krumpira i batata. Baš poput krumpira, i batat možete pržiti ili peći (recept OVDJE), a možete ga cijelog punjenog nadjevom po izboru peći u pećnici.

Okus batata i kako ga začiniti

Okus batata je sam po sebi slatkast, ali jako ukusan, a raznim ga začinima možete izbalansirati po vašem ukusu. Za slastice tako možete dodati cimet, muškatni oraščić i slično, a u slanim ga jelima možete začiniti curryjem, chillijem, ili pak mediteranskim začinima, a možete se odlučiti i za najjednostavnije: samo sol i (ili) papar. Ljubičasti batat u slasticama ima okus najsličniji bundevi ili kesten pireu.

Ljubičasti cheesecake tart
Ljubičasti cheesecake tart

Super je to što se radi o namirnici bogatoj vitanimina, mineralima, beta karotenom i ugljikohidratima, a koja sadrži vrlo malo masti. Kažu da je batat dobar za sportaše i sve one koji paze na prehranu, a pročitala sam da ga smiju jesti i dijabetičari. Ima i brojne prednosti za zdravlje, hranjiv je i zasitan, a ne deblja.

Osim što se često priprema kao krumpir (kuhani, prženi ili pečeni), koristi se i u juhama, varivima, ali i u slasticama, što ne iznenađuje s obzirom na ovako fini slatki i aromatični okus.

Prirodna boja

Iako batate u kuhinji koristim već dugo, ovo je moja prva slastica od batata. Pravila sam ju bez šećera, a tijesto od pirovog brašna, tako da možemo reći da spada u one ‘manje nezdrave’ slastice. Unatoč tome, nije ništa manje ukusna, a izgledom je jednostavno predivna. Zar nije fascinantna ova divna ljubičasta boja koja je prirodna, bez ikakvih umjetnih dodataka? 😀

Ljubičasti cheesecake tart
Ljubičasti cheesecake tart

Zamijesila sam prhko tijesto s orasima, za nadjev pomiješala pire od ljubičastog batata i sira, nešto kao za cheesecake, a odozgo možete staviti sloj grčkog jogurta zaslađenog medom ili vrhnje za šlag umućeno s malo ruma, no time nisam htjela prekriti cijeli kolač tako da se ova divna boja batata vidi i prije rezanja. 🙂 Evo recepta!

Ljubičasti cheesecake tart

Prhko tijesto s orasima

Sastojci:

  • 150 grama pirovog brašna (možete koristiti i pšenično brašno)
  • 50 grama mljevenih oraha
  • 100 grama maslaca
  • 1 jaje

Postupak:

  1. Pomiješati brašno s mljevenim orasima.
  2. Hladni maslac nasjeckati na kockice i pomiješati s brašnom i orasima. Prstima promiješati tako da svaka kockica maslaca bude umiješana u brašno, a zatim prstima umijesiti mrvičasto tijesto.
  3. Dodati razmućeno jaje i umijesiti prhko tijesto do kraja. Tekućina će sjediniti sve sastojke.
  4. Tijesto oblikovati u kuglu, a zatim umotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak da se hladi sat-dva.

Nadjev od ljubičastog batata i sira:

Sastojci

  • 350 grama pirea od ljubičastog batata*
  • 250 grama mascarponea (može i neki drugi krem sir poput namaza, ili pak svježi sir – u tom slučaju uporijebite neki kremastiji svježi sir).
  • 3 žlice meda
  • sok od pola limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 jaja

*pire od batata je najbolje napraviti tako što ćete cijeli batat ispeći u pećnici, zatim ga oguliti i izgnječiti u pire

Gornji sloj

  • 100 grama grčkog jogurta 
  • 1 žličica meda
  • ili 100 ml slatkog vrhnja + jedna žlica ruma

Postupak:

  1. Cijeli batat oprati i osušiti papirnatim ručnikom. Ne treba ga guliti! Staviti u pleh obložen papirom za pečenje i peći 30-ak minuta (ili dok na ubod vilicom nije mekan) u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Pustiti da se batat ohladi, a zatim mu skinuti koru i izgnječiti vilicom tako da dobijete pire.
  2. Pire od batata pomiješati sa sirom, sokom limuna, dva jaja, vanilijom i medom. Dobro izraditi mikserom dok se ne dobije jednolična smjesa.
  3. Tijesto izvaditi iz frižidera i razvaljati na veličinu kalupa u kojem pečete (ja sam pekla u kalupu promjera 26 cm). Ako se tijesto previše mrvi (moguće zbog mljevenih oraha) pa se ne može razvaljati, jednostavno ga prstima utisnite u kalup.
  4. Stavite ga peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Zatim izvadite iz pećnice i po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev. Vratite u pećnicu i pustite neka se sve zajedno peče još 20 minuta.
  5. Pustite da se kolač potpuno ohladi, a zatim po sredini dodajte grčki jogurt pomiješan s medom (ili slatko vrhnje umućeno u šlag s malo ruma). 

Dobar tek! 🙂

Ljubičasti cheesecake tart
Ljubičasti cheesecake tart
Ljubičasti tart od batata i sira
Ljubičasti tart od batata i sira
Ljubičasti tart od batata i sira
Ljubičasti tart od batata i sira

2 thoughts on “Ljubičasti cheesecake tart

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.