Začinjeni pomfrit od batata

Začinjeni pomfrit od batata

Zašto ne biste ispekli zdravi začinjeni pomfrit od batata? Da ne bude previše običan, dodajte mu mješavinu začina i kukuruzne krupice. To će mekanim pečenim batatima dati finu hrskavost i okus, a slatkasti okus batata neće biti izgubljen.

Na isti način opisan u ovom receptu možete pripremiti i običan krumpir.

Začinjeni batat iz pećnice
Začinjeni batat iz pećnice

Zdrava namirnica

Za one koji ne znaju, batat ili slatki krumpir ono je što u Americi jedu s puricom (između ostalog) na Dan zahvalnosti. U posljednje vrijeme batat je dosta popularan i prisutan i u Europi, a uzgaja se i u Hrvatskoj.

Super je to što se radi o zdravoj namirnici, bogatoj vitaminima, mineralima i ugljikohidratima, a sadrži vrlo malo masti. Kažu da je dobar za sportaše i sve one koji paze na prehranu, a pročitala sam da ga smiju jesti i dijabetičari.

Ima brojne zdravstvene prednosti, koje neću sada sve nabrajati, ali važno je reći da je batat, između ostalog, dobar i za prevenciju raka.

Začinjeni batat iz pećnice
Začinjeni batat iz pećnice

Krumpir koji to nije

Iako se zove slatki krumpir, često se priprema poput krumpira pa i nalikuje na krumpir, istražujući na internetu o batatu, saznala sam da zapravo ne pripada istoj obitelji. Možete ga pronaći u više boja -narančasti, bijeli i ljubičasti – zamislite tu divnu boju na tanjuru!

Osim što se često priprema kao krumpir, koristi se u, primjerice, juhama, varivima, ali i u slasticama, što ne iznenađuje s obzirom na ovako fini slatki i aromatični okus. Na primjer, ljubičasti batat okusom dosta podsjeća na kesten. Ako vam se sviđa ta ideja, bacite oko na moj recept za ljubičasti cheesecake tart. 😉

No vratimo se na današnji recept. Ovako pripremljen pomfrit od batata sam servirala uz umak od grčkog jogurta kao prilog zdravi(ji)m faširancima (opet bezmesnim), točnije, polpetama od povrća. Često radim ove polpetice od kelja ili polpete od tikvica i sira sa zobenim pahuljicama. Začinjeni batat iz pećnice možete ispeći i uz neke domaće hamburgere ili druge sendviče ili kao prilog mesnom jelu.

Začinjeni pomfrit od batata

Začinjeni pomfrit od batata sam pekla u pećnici na papiru za pečenje, bez prženja u dubokom ulju. To znači da pomfrit od batata neće biti onako hrskav kao obični pomfrit od krumpira kojeg pečete u dubokom ulju, već će biti mekan, no začini i palenta u koje su batati uvaljani dat će im hrskavost izvana, a meki će biti iznutra.

P.S. Ovakvi batati iz pećnice budu pečeni prije krumpira pa vam neće trebati previše vremena.

P.P.S. Pred sam kraj pečenja možete na gotove batate naribati malo sira.

Recept za začinjeni pomfrit od batata

Začinjeni pomfrit od batata

Sastojci

(za 2 osobe)

  • 2 veća batata
  • malo maslinovog ulja
  • 4 žlice palente
  • 2 žlice parmezana
  • žličica slatke crvene paprike
  • žličica kurkume
  • žličica soli
  • malo papra
  • žličica češnjaka u prahu
  • žličica majčine dušice i/ili origana/bosiljka
  • 1 žlica sezama
  • po želji pola žličice ljute crvene paprike, chillija ili kajenskog papra (ako volite pikantno)
  • + umak po želji, npr. umak od grčkog ili čvrstog jogurta, limuna, senfa i maslinovog ulja
Začinjeni batat iz pećnice
Začinjeni batat iz pećnice

Postupak:

  1. Batat oguliti i narezati na komade kao za pomfrit.
  2. Staviti u veću posudu i malo nakapati uljem – ne previše da bude mastan, već tek toliko da se mješavina začina kasnije uhvati za batat.
  3. Napraviti mješavinu začina: u posebnu posudicu pomiješajte palentu, crvenu papriku, sol, papar, kurkumu, češnjak u prahu, majčinu dušicu i origano, sezam, parmezan i ljutu papriku. Začinima se igrajte po vlastitom izboru, meni je ova mješavina super!
  4. Mješavinom začina posuti batate u posudi, postupno, nakon svakog dodavanja začina protresti, na kraju sve dobro pomiješati da se začini ravnomjerno zalijepe za svaki komad batata.
  5. Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva, pleh obložiti papirom za pečenje. Pomfrit od batata peći u pećnici oko 30 minuta.
  6. Poslužiti uz umak po želji: od vrhnja, jogurta i limuna ili od rajčice. Ja sam umak napravila tako što sam pomiješala grčki jogurt, 1 žličicu senfa, malo soli i papra, žlicu limunovog soka i dodala mu malo svježeg kopra.

Dobar tek! 🙂

Začinjeni pomfrit od batata

Začinjeni batat iz pećnice
Začinjeni batat iz pećnice

4 thoughts on “Začinjeni pomfrit od batata

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.