Polpete od tikvica, sira i kvinoje sa zobenim pahuljicama

Slobodan dan nakon radnog vikenda, umjesto izležavanja i odmora, kod mene uglavnom znači to da ću ga većinom provesti u kuhinji, isprobavajući neka nova jela. Tako je bilo i danas, a iako sam kuhala prilično nezahtjevna jela, ispostavilo se da sam dobar dio dana opet provela u kuhinji. Krivim suđe. Unatoč perilici, kod mene iz sudopera gotovo uvijek viri čitava kula opranih i neopranih čaša, tanjura, posuda i posudica. U cijelom tom kaosu, danas smo razbili dvije čaše za vino. Neka, ionako nam nedostaje mjesta u ormarima! 😀

No vratimo se mi na temu, jel’ tako? 😀 Danas sam kuhala juhu od butternut tikve i cikle (priznajem, privukla me divna boja cikle, ali na kraju je ispalo da si okusi super pašu, jej!), ove polpete od povrća uz umak od jogurta, limuna i maslinovog ulja, i začinjeni pomfrit od batata. Iako je baš sve od navedenog zdravo, nije masno i teško, sve je povrtno i nigdje nema mesa, najeli smo se tako da smo ostatak dana bili siti, bez večere! Eto, još jedan dokaz da zdravo može biti fino i zasitno!  😉

Polpete od tikvica, sira i kvinoje sa zobenim pahuljicama
Polpete od tikvica, sira i kvinoje sa zobenim pahuljicama

Polpete sam radila po principu čišćenja frižidera, a može i po onom ‘ajde da vidimo šta imamo doma, ne da mi se u dućan’ principu. I upalilo je jako dobro, tako da sad brže-bolje zapisujem što sam u njih stavila i kako sam ih radila da znam ponoviti, a možda se svidi i nekome od vas! 🙂

Polpete od tikvica, sira i kvinoje sa zobenim pahuljicama

Sastojci

(za 10 polpeta)

  • 1 veća tikvica
  • 2 manje mrkve
  • šalica i pol kvinoje (koristila sam šalicu zapremine 150 ml)
  • 1 jaje
  • 1 paketić mozzarele (možete koristiti i neki drugi sir, npr. fetu, svježi sir, ribanu goudu…)
  • 4 žlice kukuruznog brašna
  • 4 žlice zobenih pahuljica i još malo za posip
  • začini: sol, papar, kurkuma, količina po osobnom ukusu

Polpete od tikvica, sira i kvinoje sa zobenim pahuljicama

Polpete od tikvica, sira i kvinoje sa zobenim pahuljicama

Za umak:

  • čaša jogurta (obični ili grčki, po izboru)
  • malo soli
  • 1-2 žlice maslinova ulja
  • 3 žlice limunova soka

Postupak:

  1. Tikvicu i mrkve naribati.
  2. Kvinoju skuhati prema uputama na ambalaži i ocijediti.
  3. Mozzarelu narezati na sitne kockice.
  4. Sve sastojke dobro promiješati u većoj posudi i dodati kukuruzno brašno i zobene pahuljice da se smjesa poveže. Meni nije bila jako čvrsta, ali nakon pečenja su polpete bile taman, dovoljno čvrste da se ne raspadaju, a dovoljno mekane da ih je ugodno jesti. 🙂
  5. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva, na lim staviti papir za pečenje. Rukama izraditi polpete, oblika kao za npr. pljeskavice i staviti ih direktno na papir za pečenje. Od ove količine smjese sam dobila 10 većih polpeta. Odozgo sam ih posula s još malo zobenih pahuljica.
  6. Peći oko pola sata u pećnici na 200 stupnjeva, po potrebi okrenuti kad je već dovoljno čvrsto da se to može i dopeći još malo.
  7. Napraviti umak: dobro promiješati jogurt, limunov sok i maslinovo ulje, po želji posoliti.
  8. Tople polpete poslužiti uz umak od jogurta.

Polpete od tikvica, sira i kvinoje sa zobenim pahuljicama

Dobar tek! 🙂

 

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.