BROWNIES S BUNDEVOM I SIROM

Brownies s bundevom i sirom

Nisam se zasitila recepata s bundevom (ni slanih ni slatkih) i još ću ih praviti, a jedna tikva me upravo gleda s kuhinjskog stola i čeka da smislim što ću s njom. 🙂 U međuvremenu donosim recept za prefine brownies s bundevom i sirom.

Brownies s bundevom i sirom

Bundeva – kraljica jeseni

Obožavam kolače s bundevom, ali i peciva, juhe, zobenu kašu, variva, rižota…ma u sve ju miješam! Odlična je stvar što pire od tikve možete napraviti ranije, spremiti u hladnjak na par dana ili u zamrzivač na duže i onda ga po potrebi koristiti za svakakva jela. Ja ispečem bundevu samu, bez začina, no ako već znate da ćete pire koristiti u, primjerice, samo slanim jelima, možete i prije pečenja dodati malo maslaca, maslinovog ulja, soli ili nekih drugih začina po potrebi. Kada pire radim pečenjem tikve bez začina, lako kasnije dodam začine po želji. Tako sam u ove brownies s bundevom i sirom dodala pumpkin spice začin. Ako nemate taj, slobodno dodajte neku svoju mješavinu cimeta, mljevenog klinčića, muškatnog oraščića, mljevenog đumbira… Može proći i začin za medenjake ako takvu mješavinu imate!

Za ove browniese sam koristila hokkaido tikvu, no možete ih na isti način napraviti i s butternut tikvom. Hokkaido je jedino malo slađa. 

Brownies su uvijek odlična ideja kad vam se jede čokoladno, a jednostavni su za pripremu. Volim ih u raznim kombinacijama pa samo tako ovu kombinaciju isprobala i samo sa sirom, ali i ovako sa sirom i bundevom: ima sira, ali nije presirast, ima čokolade koju zbilja svi vole, a ima i dodatak bundeve jer ja nikad ne volim da kolači budu ‘preobični’. 

Brownies s bundevom i sirom Brownies s bundevom i sirom

Zdravija varijanta

Za ovu sam priliku radila klasičan recept, ali važno je napomenuti da možete ove browniese napraviti i u zdravijoj verziji, nešto poput browniesa s tikvicama koje sam radila prije nekoliko mjeseci. Ako želite to napraviti, upotrijebite med ili kokosov šećer umjesto bijelog šećera, integralno brašno umjesto bijelog, kokosovo ulje umjesto maslaca, a kremastiji svježi sir umjesto mascarponea kojeg sam ja koristila u ovom receptu. Izbor je na vama! 🙂 Ipak, kada radite brownies bez šećera, tekstura će im biti drugačija nego kod ovih sa šećerom. 

Savjeti za savršene browniese

Evo još nekoliko savjeta za baš jako dobre browniese. 

  • čokoladu i maslac uvijek topite na pari kako biste dobili najbolji rezultat
  • na američkim blogovima sam čitala da je kod izrade browniesa dobra ideja šećer otopiti u smjesi čokolade i maslaca. Iako ga možete dodati posebno ili izmiješati s jajima kao kad pravite klasične biskvite, na ovaj način, topljenjem šećera, browniesi ispadnu više ‘ooey gooey’, ‘fudgy’, sočni, meki i nimalo suhi i ‘biskvitasti’
  • koristite nezaslađeni kakao prah jer u browniesima već ima dosta šećera, a i čokolada je slatka
  • koristi se i čokolada za kuhanje i kakao kako bi se dobio baš pravi okus: ne preslatko, ne pregorko. Kada biste koristili samo kakao, bez topljene čokolade, brownies bi ispali više kao klasični biskvit za tortu, a manje kao pravi brownies kakav treba biti!
  • smjesu otopljene čokolade i maslaca svakako ohladite prije nego što u nju dodajete jaja kako biste izbjegli da se jaja odmah skuhaju u kajganu u vrućoj smjesi. 🙂
  • brownies nakon pečenja neće izgledati poput biskvita i još će biti dosta vlažni, no ne brinite – tako treba biti! 🙂

Brownies s bundevom i sirom

Recept za brownies s bundevom i sirom

Sastojci:

(pekla sam u kalupu za browniese dimenzija 25×27 cm)

Za browniese:

  • 120 grama čokolade za kuhanje
  • 70 grama maslaca
  • 150 grama šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 2 jaja
  • 110 grama brašna
  • 40 grama kakao praha
  • prstohvat soli

Za kremu:

  • 250 grama mascarpone sira (ili nekog drugog kremastog sira, neslanog, mazivog)
  • 150 grama pirea od bundeve
  • 2 žlice meda
  • 1 jaje
  • žličica ekstrakta vanilije
  • začini: cimet, mljeveni đumbir, muškatni oraščić, mljeveni klinčić… (od svega po malo, cimeta naviše) ili žličica pumpkin spice začina

Izrada kreme:

  • Pomiješajte mascarpone, pire od bundeve*, aromu vanilije, jaje, med i začine pa dobro izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

*Pire od bundeve možete napraviti od hokkaido ili butternut tikve. Ja sam ovaj put koristila hokkaido, no za kolače koristim i butternut tikvu. Obje su dobre! Pire napravite tako da buču prerežete na pola, izvadite joj koštice pa ju pečete u pećnici na 200 stupnjeva dok ne omekša tako da kroz nju bez problema možete ubosti vilicu. Kad se malo ohladi, ogulite ju i izgnječite vilicom u pire, ili pire napravite uz pomoć štapnog miksera. Ovako napravljen pire od buče može stajati u staklenci ili nekoj drugoj posudi u hladnjaku i nekoliko dana, a možete ga i zamrznuti i izvaditi po potrebi za neko drugo jelo ili kolač.

Izrada browniesa:

1. Maslac i čokoladu istopite na pari na laganoj vatri.
2. Istopljenoj smjesi dodajte šećer i još malo miješajući topite na pari na laganoj vatri, dok se šećer ne rastopi u čokoladi i maslacu. Ostavite sa strane da se ohladi.
3. Ohlađenoj smjesi dodajte jaja i aromu vanilije pa dobro promiješajte ili izmiksajte.
4. Ručno umiješajte brašno, prstohvat soli i kakao.
5. Kalup za browniese obložite papirom za pečenje. Oko dvije trećine smjese za browniese izlijte u kalup. Po tome rasporedite kremu od sira i bundeve.
6. Preostali dio smjese a browniese razrijedite s malo vode i dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Tu smjesu rasporedite žličicom na nekoliko mjesta po kremi od sira. Možete nožem za mazanje proći po tome i napraviti lijepe zavijutke.
7. Browniese pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 35-40 minuta.
 
Dobar tek! 🙂
 
Brownies s bundevom i sirom
 
 
Brownies s bundevom i sirom

2 thoughts on “BROWNIES S BUNDEVOM I SIROM

  1. Pingback: Pita od bundeve

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.