Zobeni tart sa šumskim voćem

Zobeni tart sa šumskim voćem

Obožavam borovnice, maline, kupine, a o jagodama ne treba ni pričati. Ovaj sam tart sasvim slučajno, od oka, napravila jednom prošlog ljeta i svidio mi se pa sam ga se ove godine u jeku sezone svježeg šumskog voća opet sjetila. Iako i ovaj put od oka, malo više sam pazila na omjere pa moram priznati da mi je korica ispala bolje i čvršće nego prošli put. Bez šećera i bijelog pšeničnog brašna, dobili smo finu osvježavajuću i zdravu ljetnu poslasticu. Sada već smišljam nove verzije na sličnu temu: drugi put možda i s nekom laganom kremom od sira ili grčkog jogurta…

Isprobajte! 🙂

Sastojci:

Za tijesto (pekla sam ga u okruglom plehu promjera 24 cm)

  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • 1 jaje
  • žlica ekstrakta vanilije
  • 100 – 120 grama maslaca (možete staviti i kokosovo ulje ako ga imate)
  • 3 žlice meda
  • 1-2 jušne žlice chia sjemenke
  • 1-2 jušne žlice mljevenih lanenih sjemenki
  • 2-3 jušne žlice kokosova brašna
  • 3 žlice hladne vode i po potrebi 2 žlice mlijeka (ako je tijesto dobre gustoće, ovo možete i smanjiti)

Za nadjev:

  • 125 grama borovnica
  • 125 grama malina*
  • malo zobenih pahuljica za posip

*možete dodati i kupine, trešnje, jagode, ribizle… što god vam drago! 🙂

Priprema:

  1. Zobene pahuljice sameljite u blenderu/sjeckalici/multipraktiku da dobijete zobeno brašno: ne mora biti iznimno sitno, čak je i fora ako koja pahuljica ostane krupnija. 🙂 
  2. U tako dobiveno zobeno brašno dodajte otopljeni maslac, 1 jaje, ekstrakt vanilije, chia sjemenke, lanene sjemenke, kokosovo brašno, med i zamijesite tijesto. Ovisno o gustoći koju dobijete, dodajte koju žlicu hladne vode ili mlijeka. Zbog zobenih pahuljica neće izgledati kao klasično prhko tijesto – barem je meni ispalo nešto gnjecavije, ali zato je kad se ispeče sasvim dovoljno čvrsto i ukusno!
  3. Pleh namažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  4. Tijesto prstima utisnite u pleh obložen papirom za pečenje tako da i rubovi pleha budu obloženi tijestom. Moje se malo lijepilo pa mi je trebalo nešto više strpljenja, ali kad sam ga konačno rasporedila, sve je bilo ok.
  5. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Zatim izvadite i dodajte voće i posip od još malo zobenih pahuljica i pecite još desetak minuta. Ja voće nisam dodatno zaslađivala jer su borovnice i maline i same bile dovoljno slatke, no tko želi, može ih malo zasladiti medom.

Dobar tek! 🙂

 

3 thoughts on “Zobeni tart sa šumskim voćem

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.