Obožavam borovnice, maline, kupine, a o jagodama ne treba ni pričati. Ovaj sam tart sasvim slučajno, od oka, napravila jednom prošlog ljeta i svidio mi se pa sam ga se ove godine u jeku sezone svježeg šumskog voća opet sjetila. Iako i ovaj put od oka, malo više sam pazila na omjere pa moram priznati da mi je korica ispala bolje i čvršće nego prošli put. Bez šećera i bijelog pšeničnog brašna, dobili smo finu osvježavajuću i zdravu ljetnu poslasticu. Sada već smišljam nove verzije na sličnu temu: drugi put možda i s nekom laganom kremom od sira ili grčkog jogurta…
Isprobajte! 🙂
Sastojci:
Za tijesto (pekla sam ga u okruglom plehu promjera 24 cm)
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 1 jaje
- žlica ekstrakta vanilije
- 100 – 120 grama maslaca (možete staviti i kokosovo ulje ako ga imate)
- 3 žlice meda
- 1-2 jušne žlice chia sjemenke
- 1-2 jušne žlice mljevenih lanenih sjemenki
- 2-3 jušne žlice kokosova brašna
- 3 žlice hladne vode i po potrebi 2 žlice mlijeka (ako je tijesto dobre gustoće, ovo možete i smanjiti)
Za nadjev:
- 125 grama borovnica
- 125 grama malina*
- malo zobenih pahuljica za posip
*možete dodati i kupine, trešnje, jagode, ribizle… što god vam drago! 🙂
Priprema:
- Zobene pahuljice sameljite u blenderu/sjeckalici/multipraktiku da dobijete zobeno brašno: ne mora biti iznimno sitno, čak je i fora ako koja pahuljica ostane krupnija. 🙂
- U tako dobiveno zobeno brašno dodajte otopljeni maslac, 1 jaje, ekstrakt vanilije, chia sjemenke, lanene sjemenke, kokosovo brašno, med i zamijesite tijesto. Ovisno o gustoći koju dobijete, dodajte koju žlicu hladne vode ili mlijeka. Zbog zobenih pahuljica neće izgledati kao klasično prhko tijesto – barem je meni ispalo nešto gnjecavije, ali zato je kad se ispeče sasvim dovoljno čvrsto i ukusno!
- Pleh namažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Tijesto prstima utisnite u pleh obložen papirom za pečenje tako da i rubovi pleha budu obloženi tijestom. Moje se malo lijepilo pa mi je trebalo nešto više strpljenja, ali kad sam ga konačno rasporedila, sve je bilo ok.
- Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Zatim izvadite i dodajte voće i posip od još malo zobenih pahuljica i pecite još desetak minuta. Ja voće nisam dodatno zaslađivala jer su borovnice i maline i same bile dovoljno slatke, no tko želi, može ih malo zasladiti medom.
Dobar tek! 🙂
3 thoughts on “Zobeni tart sa šumskim voćem”