CRUMBLE S KRUŠKAMA

Crumble od krušaka

Crumble ili drobljenac mi je gotovo najdraži desert! Lagan, voćni, istovremeno sočan i hrskav, a može se poslužiti uz kuglicu sladoleda. Pa ima sve! Osim toga, priprema je zbilja jednostavna i brza pa crumble mogu pripremiti i oni koji nisu ljubitelji pečenja kolača (ali jesu ljubitelji papanja istih 🙂 .

Crumble od krušaka

Crumble pečem često, s različitim voćem, ovisno o sezoni i tome što imam kod kuće, što treba potrošiti… 🙂 Drobljenac volim staviti i umjesto gornjeg dijela na neku voćnu pitu, a kad nema vremena za pravu pitu, sam crumble je sasvim dovoljan! Možete ga jesti toplog s kuglicom sladoleda ili ohlađenog idući dan.

Crumble od krušaka

Voćni dio volim ‘podići’ začinima pa tako gotovo uvijek koristim malo vanilije. Ovisno o kojem se voću radi, dodam i cimeta ili kardamoma. U ovom receptu sam koristila kardamom jer se odlično slaže s kruškama, no ako ga nemate ili ne volite, slobodno upotrijebite cimet. 🙂

U samo voće rijetko kad dodajem šećera jer je već slatko, no vi možete ako želite.

U drobljenac osim brašna, maslaca i šećera uvijek volim dodati i zobene pahuljice i neke orašaste plodove. U ovom su receptu to lješnjaci jer se okus pečenih lješnjaka savršeno slaže s okusom kruške. Vi možete koristiti i bademe ili orahe. Mak u ovom receptu možete i preskočiti. Al’ nemojte. :)) Ja ga jako volim i mislim da se i mak super slaže s kruškama. Ako se i vama sviđa ta kombinacija, isprobajte i ovaj kolač s kruškama i makom.

Savjet: Orašaste plodove uvijek tostirajte! Tako ćete dobiti izraženiju aromu koja će doprinijeti punini okusa samog kolača. Možete ih ispeći u pećnici ili na tavi (bez ikakve masnoće). Lješnjake sam za ovaj recept stavila na prethodno zagrijanu tavu i pekla ih nekoliko minuta. Svakako ih povremeno protresite ili promiješajte da ne zagore. Na ovaj način će se osloboditi dodatna aroma, a lješnjacima ćete uz to i lakše skinuti opnu.

Crumble od krušaka

Recept za crumble s kruškama

Sastojci

Za voćni dio

  • 5-6 krušaka srednje veličine
  • 1 žlica meda (može i bez toga ako imate dovoljno slatke kruške)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica mljevenog kardamoma (umjesto kardamoma možete koristiti i cimet)
  • 2 žlice gustina

Za crumble

  • 80 grama brašna (ja koristim pirovo brašno ili glatko pšenično)
  • 100 grama zobenih pahuljica
  • 100 grama lješnjaka (sjeckanih na krupnije, ne mljevenih)
  • 115 grama maslaca (sobne temperature)
  • 75 grama smeđeg šećera (može i bijeli šećer, no u ovoj kombinaciji je smeđi malo bolji jer daje karamelast okus)
  • 20 grama mljevenog maka
Postupak

1. Kruške operite. Po želji ih možete i oguliti. Narežite ih na kockice. Ne trebaju biti jako sitne, ali probajte da budu približno iste veličine kako bi se voće ravnomjerno ispeklo.

2. Pomiješajte komadiće kruške s ostalim sastojcima: gustin, kardamom, vanilija i med.

3. Pripremite crumble: Najprije tostirajte lješnjake – ispecite ih na tavi (bez ulja) kako bi se opna odvojila. Kad se malo ohlade, oljuštite ih i usitnite u sjeckalici ili ručno.
Pomiješajte brašno, zobene pahuljice, mak, šećer i lješnjake. Dodajte na sitno narezan maslac pa prstima napravite crumble – mrvičastu smjesu.

4. U vatrostalnu posudu stavite najprije voćnu smjesu, a zatim po njoj rasporedite crumble.

5. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta.

6. Poslužite toplo uz kuglicu sladoleda.

Dobar tek! 🙂 

Crumble od krušaka

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.