KEKSI S NADJEVOM OD BADEMA I PEKMEZA

Keksi s nadjevom od badema i pekmeza

Dovoljno blizu tradicionalnim linzer keksima, a dovoljno drugačiji da su malo posebniji: baš takvi su ovi keksi s nadjevom od badema i pekmeza!

Aromatični nadjev od badema umjesto marcipana

Recepte slične ovom sam čitala i za marcipan kekse, no marcipan nisam imala a i dosta ljudi ga ne voli pa sam se radije odlučila za nadjev od badema. Okusom i teksturom je ispao nešto između marcipana i nadjeva za rabsku tortu. Kada u receptu za nadjev od badema vidite jaja – ne brinite, i nadjev se peče zajedno s keksićima tako da problema sa sirovim jajima nema! 😉

Tijesto je ispalo divno meko i maslačasto, a nadjev aromatičan. Dodajte pekmez okusa po želji i vaš blagdanski keksić je gotov.

Keksi s nadjevom od badema i pekmeza

Iz pećnice miriše na slatko!

Nekoliko savjeta kako da keksi s nadjevom od badema i pekmeza ispadnu savršeno

  • maslac neka bude sobne temperature, a ne direktno iz hladnjaka kako biste ga mogli mikserom lijepo izraditi sa šećerom
  • za prhke keksiće uvijek je bolje koristiti šećer u prahu umjesto kristal šećera. Šećer u prahu tijestu daje više vlažnosti i podatnosti.
  • za nadjev koristite bademe koji su što sitnije mljeveni
  • koristite koricu neprskane naranče
  • za istiskivanje nadjeva po keksićima koristite širi otvor na slastičarskoj vrećici jer smjesa za nadjev neće biti meka kao što je neka krema ili šlag
  • tijesto za keksiće obavezno dobro ohladite prije valjanja kako vam se ne bi lijepilo za površinu
  • provjeravajte kako keksići izgledaju tijekom pečenja. Ovisno o tome kakvu pećnicu imate, možda ćete ih morati peći 1-2 minute manje ili više.
Keksi s nadjevom od badema i pekmeza

Recept za kekse s nadjevom od badema i pekmeza

Keksi s nadjevom od badema i pekmeza

Sastojci

(za 35-40 komada)

Tijesto

  • 180 grama glatkog brašna
  • 110 grama maslaca (mekog, sobne temperature)
  • 1 vanilin šećer
  • 60 grama šećera u prahu (možete koristiti i kristal šećer, no šećer u prahu se bolje sjedini u prhkom tijestu)
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Nadjev od badema

  • 150 grama sitno mljevenih badema
  • 2 manja jaja
  • 80 grama šećera
  • naribana korica pola naranče
  • opcionalno: 1-2 žlice ruma ili likera po želji (možete koristiti liker od naranče/limuna ili npr. Maraschino). Za bezalkoholnu varijantu koristite sok od naranče.

Dodatno

  • šećer u prahu za posipanje keksa
  • pekmez po izboru (ja sam koristila pekmeze od šljive i šipka, vi možete kakve imate i želite)

Postupak

  • U jednoj posudi mikserom izraditi maslac i šećere.
  • Dodati ekstrakt vanilije i jaje pa još malo miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  • U smjesu od maslaca umiješati brašno pa zamijesiti prhko tijesto. Tijesto će biti dosta meko i podatno. Ako vam se čini premekano, dodajte još malo brašna, no ne treba ga dodavati previše kako keksi ne bi ispali tvrdi.
  • Gotovo prhko tijesto zamotati u prozirnu foliju pa staviti u hladnjak na otprilike dva sata.
  • Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev od badema: Sitno mljevene bademe pomiješajte s jajima, šećerom, likerom/rumom i koricom naranče. Mikserom sve dobro izradite pa prebacite u slastičarsku vrećicu. Neka otvor na vrećici bude malo širi kako bi smjesa mogla proći kroz njega.
  • Ohlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini pa izrezujte keksiće kalupima. Ja sam koristila kalup u obliku cvijeta, vi možete i obični okrugli ili nekog drugog oblika.
  • Izrezane keksiće stavite na pleh obložen papirom za pečenje, a zatim po svakom keksu uz pomoć slastičarske vrećice rasporedite nadjev od badema.
  • Tako pripremljene kekse stavite peći u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva. Pecite ih 10-12 minuta (pazite da rubovi ne zagore).
  • U sredinu pečenih keksa dodajte još malo pekmeza po izboru (to možete učiniti uz pomoć žličice ili slastičarske vrećice).
  • Ohlađene kekse pospite šećerom u prahu i poslužite.

Dobar tek! 🙂

Keksi s nadjevom od badema i pekmeza
Keksi s nadjevom od badema i pekmeza

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.