Kaiserschmarrn ili carski drobljenac

Kaiserschmarrn je tradicionalni austrijski recept koji potiče iz doba cara Franje Josipa. Ovdje je poznat i kao ‘carski drobljenac’. Osim u Austriji, kaiserschmarrn se jede u mnogim dijelovima nekadašnje Habsburške monarhije, pa je tako mnogima poznat i kod nas u Hrvatskoj. U originalnom se receptu jede posut šećerom u prahu i s kompotom od šljiva, a mi smo ovu verziju drobljene palačinke danas jeli s domaćim džemom od šljiva i aronija.

Kaiserschmarrn posut šećerom u prahu

Legenda kaže da je ovaj desert nastao sasvim slučajno, i to tako kada carskom kuharu palačinke nisu uspjele pa ih je izlomio, razdrobio i servirao s grožđicama i šećerom. Caru nije smetalo, dapače, mislio je da je desert jako ukusan i da baš tako mora biti. Pa eto, ako vam slastice ponekad i ne uspiju, ne bacajte ih u smeće, možda dobijete svjetski poznat desert poput ovoga! 😀

Sastojci:

 (za 2 porcije)
  • 2 jaja (odvojeni žumanjci od bjelanjaka)
  • 250 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • 1 žličica (ne jušna već ona manja, za kavu/čaj:) šećera
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 2 male ili 1 velika žlica ruma
  • 175 grama brašna
  • mineralna voda (količina po potrebi)
  • šećer u prahu (za posipanje)
  • oko 25 g maslaca (za pečenje)
*U nekim receptima se Kaiserschmarrn radi uz dodatak grožđica natopljenih u rumu. Ja grožđice ne volim pa ih nisam ubacila u svoj recept, ali rum zato jako volim u slasticama pa sam žlicu ruma stavila u smjesu. Ako ga vi ne volite, slobodno preskočite, bit će odlično i bez njega! 🙂
Kaiserschmarrn s domaćim džemom od šljiva i aronije

Postupak:

  1. U dvije plastične posude odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. U posudu sa žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, rum i mlijeko. Pomiješajte sve sastojke pjenjačom pa dodajte i brašno. Opet sjedinite, pazite da nema grudica. Dodajte još malo mineralne vode radi rahlosti, kao za palačinke, ali ne previše. Smjesa ne treba biti prerijetka!
  3. U drugoj posudi napravite čvrst snijeg od bjelanjaka. Dodajte ga u smjesu sa žumanjcima i dobro promiješajte. Ne treba miksati mikserom. Smjesa za Kaiserschmarrn treba biti nešto gušća od one za palačinke.
  4. Na tavi (ne onoj za palačinke, uzmite neku ipak malo dublju tavu!) otopite maslac. Ulijte pola smjese u tavu i ispecite s donje strane. Kad je pečeno s te strane, smjesu drvenom kuhačom podijelite na dva dijela, a zatim te dijelove razrežite na još pola i preokrenite. Izgledat će malo neuredno, ali nema veze! Kad se i donja strana ispeče, kuhačom izdrobite sve na manje komadiće i još ih malo popecite. Najbolje je peći na srednje jakoj vatri da ne izgori.
  5. Pospite sa šećerom u prahu, poslužite toplo uz kompot ili džem od šljiva, a može i od marelica, jabuka ili nečeg drugog.
Dobar tek! 🙂
Carski drobljenac

One thought on “Kaiserschmarrn ili carski drobljenac

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.