Pečene breskve punjene orasima

on

Nekad je voće najbolje onako samo po sebi, svježe. Takvo je i najzdravije. Ali nekad nekom voću treba mala ‘pomoć’ da bude ukusnije, ili pak nama treba desert. 😀 Za brzinski desert, koji ujedno ne deblja, isprobaj ove fine pečene breskve s nadjevom od oraha, mirisnim začinima i medom! Gotove su dok kažeš keks pa ovaj desert možeš pripremjiti nabrzinu, ne trebaš biti posebno vješt/a u kuhinji, i ono najbolje – nema nereda i puno prljavog suđa! 😀 A ne, ne, najbolje je ipak to što dobiješ prefin desert koji još uz to i ne deblja! 😉 Tko bi odbio? Ja ne!

Ako imaš višak breskvi, nabavi orahe i med i pali pećnicu! Za tren stiže prefini desert. Ako si kupio/la breskve koje su malo pretvrde ili pak nisu dovoljno slatke, opet učini isto – pečenjem će se smekšati, a med, orasi i začini će popraviti okus. Osim pite, crumblea ili cobblera, ovo je odličan, niskokaloričan, a vjerojatno i najbrži način kako napraviti desert s breskvama. Ako ipak ne brojiš kalorije, toplim pečenim breskvama dodaj i malo tučenog vrhnja ili sladoled od vanilije. Ako ipak želiš izbjeći dodatne kalorije i šećer, odlična zamjena za sladoled će u ovom slučaju biti grčki jogurt.

P.S. Ako ti pri ruci nisu breskve nego možda marelice, baci oko i na recept za zapečene marelice s bademima i medom. 😉

Pečene breskve punjene orasima
Pečene breskve punjene orasima

Sastojci

  • 5-6 breskvi
  • 100 grama mljevenih oraha
  • 1-2 žlice ruma
  • 2 žličice meda
  • pola mahune vanilije ili žličica ekstrakta vanilije
  • oko 5 žlica toplog mlijeka
  • začini: pola žličice cimeta, pola žličice kardamoma, malo muškatnog oraščića i mljevenog đumbira (ako nešto od ovoga ne volite, slobodno izostavite ili kombinirajte začine po vašoj želji)
  • još malo meda za poškropiti breskve na kraju
Pečene breskve punjene orasima
Pečene breskve punjene orasima
Pečene breskve punjene orasima
Pečene breskve punjene orasima

Postupak

  1. Breskve operite i razrežite na pola, pa im izvadite koštice.
  2. Napravite nadjev od oraha: pomiješajte mljevene orahe s medom, rumom, vanilijom i mlijekom, tako da smjesa bude pogodna za nadjev, ni presuha, ni prerijetka. Po potrebi dodati mlijeka ili ga staviti manje.
  3. Breskve poslagati na pleh za pečenje pa ih ravnomjerno posipati začinima. U svako polovicu breskve staviti nadjev od oraha. Na kraju sve poškropite s još malo meda ako želite.
  4. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 15-20 minuta.
  5. Poslužiti tople uz malo sladoleda od vanilije/tučeno vrhnje/grčki jogurt.
Pečene breskve punjene orasima
Pečene breskve punjene orasima
Pečene breskve punjene orasima
Pečene breskve punjene orasima

Dobar tek! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.