Torta od mrkve (carrot cake) + VIDEO RECEPT

Ova torta od mrkve ili carrot cake prva je slastica koju sam radila s povrćem. Kasnije sam jela sladoled od cikle, pekla browniese s tikvicama, čitala o kremšnitama s batatom (njih još nisam isprobala), ali torti od mrkve se uvijek rado vraćam! Kolači s mrkvom već neko vrijeme nisu više takva novost čak ni kod nas (vani su hit već dugo). Dok sam vam pisala ovaj recept, malo sam čitala o tortama od mrkve i došla sam do zanimljive informacije da su se mrkve koristile u slasticama u Europi još u srednjem vijeku! Zbog slatkoće su mrkve bile korisne za kolače jer je druge zaslađivače tada bilo teško pronaći, ili su jednostavno bili preskupi. Tako su nastali biskviti s mrkvom, a pročitala sam i da mrkva i cikla sadrže više šećera nego većina drugog povrća, pa uopće nije neobično što ih se koristi u slasticama. Osim toga, obje spomenute vrste povrća daju i divnu boju jelima u kojima se koriste – pogledajte samo kako prekrasnu narančastu boju ima biskvit u ovoj torti od mrkve, i to bez ikakvih dodatnih jestivih boja ili nečeg sličnog, sve je to prirodno od mrkvice. 🙂

Čitala sam i pregledala mnoge različite vrste recepata za tortu i kolače od mrkve, ali ovaj mi je najbolji i zato ga dijelim s vama. Mnogi u biskvite s mrkvom dodaju i ananas ili jabuke, što zapravo uopće nije loša ideja jer takvi okusi super pašu, ali ja se u torti od mrkve uvijek držim osnovnog recepta bez takvih dodataka jer mi je to baš – torta od mrkve kakva treba biti. 🙂 Jedino što bih možda još priznala kao dodatak je dok od naranče (možda idući put isprobam tu varijantu 🙂 Što se tiče kreme, isto može biti različita, ali meni se ova pokazala kao najbolja. Dovoljno je izdašna, kremasta, a nije masna. Nikad nisam bila fan buttercream kreme koju ćete često vidjeti u američkim receptima (to je ona s hrpom maslaca i šećera). Ako mene pitate, s mascarpone kremom nikad ne možete pogriješiti kod ovakvih tortica, a posebno super paše na neke lagane voćne torte. 🙂

Ova torta od mrkve je već postala tradicionalna slastica kod mene za Uskrs. Ne radim ju baš svake godine za Uskrs, ali nekoliko puta jesam, pa tako i ove godine. Recept stiže tek sada jer – obaveze – ali ne dajte se obeshrabriti jer vikend je pred nama, a kome ne treba tortica za vikend?! 😀

Ako vam se ne da čitati detaljne upute, snimila sam i video recept. Kako se pravi ovakva torta od mrkve s kremom od mascarponea, pogledajte OVDJE.

Slijedi pisani recept…

Za biskvit:

  • 60 grama grubo nasjeckanih oraha
  • 340 grama sitno naribane mrkve
  • 260 grama brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 i pol žličica praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • 2 žličice cimeta
  • 4 jaja
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije
  • 300 grama šećera
  • 220 ml ulja

Za kremu:

  • 500 grama mascarpone sira
  • 360 ml vrhnja za šlag
  • žličica ekstrakta od vanilije
  • 115 grama šećera u prahu

Priprema biskvita:

1. Tostirajte orahe u pećnici na pek papiru ili na tavi bez dodavanja masnoće. Zatim ih nasjeckajte na sitno, ali ne onako sitno kao kada ih meljete, trebaju ostati hrskavi u biskvitu. 🙂 Mrkvu naribajte.

2. U posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, cimet, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

3. U drugoj posudi mikserom izradite jaja. Dodajte im šećer (postupno) i miksajte jaja i šećer još nekoliko minuta, dok smjesa ne postane svijetlo žuta i gusta.

4. Dodajte ulje i ekstrakt vanilije i izmiksajte. U tu smjesu s jajima postupno dodajte smjesu suhih sastojaka i lagano miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U nju zatim dodajte naribanu mrkvu i orahe i pomiješajte.

5. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela. Svaki pecite 25-30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.

6. Dok se biskvit peče, pripremite kremu. Izradite mascarpone i pomiješajte ga sa šećerom u prahu. U drugoj posudi izradite vrhnje za šlag. Dodajte mu ekstrakt vanilije. Vrhnje za šlag dodajte u mascarpone i dobro promiješajte da dobijete jednoličnu glatku kremu.

7. Kad se biskviti ispeku i dobro ohlade, svaki prerežite jednom tako da dobijete 4 kore. Možete napraviti tortu i s dvije deblje kore, ako vam se tako čini bolje. Ja uvijek više volim ovu varijantu s četiri tanje kore. 🙂

8. Na stalak za tortu ili na podlogu zvona za tortu slažite redom kore i kremu. Zadnju koru također prekrijte s kremom. Pazite da vam ostane nešto kreme i za pokriti tortu sa strana.

9. Tortu po želji ukrasite i ohladite u frižideru.

Dobar tek! 🙂

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.