Zdrave zobene palačinke (VIDEO RECEPT)

Ove zdrave zobene palačinke sam radila na takozvani ‘debeli utorak’ ili ‘mardi gras’, dan prije čiste srijede i početka korizme, ali recept objavljujem tek danas. Kod nas je toga dana fašnik i dan za krafne, no nisu ni palačinke za bacit’ , posebno zbog toga što ove godine nisam pekla krafne! 😀 Mardi gras, fat tuesday, debeli utorak, fašnik ili međunarodni dan palačinki, kako god ga zvali, obilježen je jedenjem slatke i masnije hrane uoči početka Korizme. Osim u našoj, i u drugim se zemljama taj dan veže uz karneval, ali ako mene pitate, svaki dan je dobar dan za palačinke! 😀

Palačinke se, naime, povezuje s bogatstvom jer se sastoje od namirnica kao što su jaja,mlijeko i šećer, a jedu se tradicionalno na taj dan prije početka 40 dana korizme, kad je u kršćanskim kulturama uobičajeno da se jede nešto skromnije, pa i posti – tako mnogi u tom periodu ne jedu mliječne proizvode, meso ili jaja.

Fun fact: negdje sam pročitala da u Velikoj Britaniji postoji običaj u kojem se natjecatelji u pregačama utrkuju noseći tavu za palačinke u rukama. Trčeći ulicama, okreću palačinke u zraku i opet ih love tavama. Ne znam kako vi, ali meni ovo zvuči kao utrka u kojoj bih rado sudjelovala! 😀

Fašnik je prošao i sad se već lagano pripremamo za Uskrs. I baš zato ove zdrave zobene palačinke! Znamo svi da ćemo se na Uskrs predati šunkicama, kobasama i jajima, kruhu, mesu, namazima, ma svemu i svačemu, pa zašto se onda ne bismo sad malo ‘štedjeli’, ali bez dijete? Ove zdrave zobene palačinke ne sadrže bijelo brašno, ne sadrže dodane šećere niti masti. Ako ih pritom jedete uz neki namaz koji također ne sadrži dodane šećere, eto nam potpuno zdravog deserta! Tko je za? 😀

Video pripreme ovih zobenih palačinki pogledajte OVDJE

Sastojci:

  • 200-250 grama zobenih pahuljica
  • 250 ml mlijeka
  • 200 ml mineralne vode
  • 1 jaje
  • med za zaslađivanje (količina po želji, ja sam na ovu količinu sastojaka stavila 2 žlice meda)
  • žličica ekstrakta vanilije ili mahuna vanilije

Postupak:

  1. Zobene pahuljice usitniti u blenderu ili sjeckalici dok ne dobijete brašno.
  2. Zobeno brašno zatim pomiješati sa svim ostalim sastojcima, kao da pravite klasične palačinke.
  3. Po potrebi dodajte još mlijeka i/ili mineralne vode, ovisno o tome kakvu teksturu dobijete – smjesa će zbog zobi biti gušća nego kod klasičnih palačinki s bijelim brašnom, pa se nemojte iznenaditi 🙂
  4. Smjesu ostaviti 15-ak minuta da odstoji, a zatim palačinke peći na zagrijanoj tavi na malo ulja ili rastopljenog maslaca. Bit će nešto deblje od onih klasičnih pa nemojte misliti da nisu uspjele. Isto tako su dosta zasitne i nešto drugačijeg okusa, ali jako fine! 🙂
  5. Po želji ih punite/mažite namazima od čokolade ili nekim voćnim pekmezime/džemovima… Kao dodatak finim, zdravim palačinkama, predlažem domaći džem od jagoda, domaći džem od marelica ili domaći džem od šljiva i aronije.

Dobar tek!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.