Zapečeni kus-kus s povrćem

Negdje sam pročitala da je netko nekad kus-kus nazvao ‘najmanjom tjesteninom na svijetu. Možda je upravo to dobar opis kus-kusa za one koji nikad nisu čuli o toj namirnici. Ipak, pokušat ću vam objasniti što je to zapravo. 😀 Radi se o žitarici, točnije, o jelu od granule durum pšenice kuhanom na pari. Dobiva se mljevenjem, sušenjem i naposljetku kuhanjem. Srećom, nama je u trgovinama dostupna instant verzija kuskusa koja je sve to već prošla pa nam ostaje vrlo jednostavan proces pripreme koji traje svega par minuta. 🙂

Tradicionalno potiče sa sjevera Afrike pa ga najviše koriste u Maroku, Libiji, Alžiru i Tunisu, no čini se da je big deal i na Siciliji, gdje kus kus tradicionalno jedu uz ribu. Inače je odličan prilog uz jela s mesom, povrćem, važan sastojak mnogih salata, a često se servira i uz različita variva. Ukratko, ako vam je dosta krumpira, tjestenine i riže, svakako isprobajte kuskus kao lagani i ukusni prilog koji, usput, ima i manje kalorija od gore spomenutih namirnica. 🙂 Kuskus je zdrav i pun vlakana, zbog čega će vam probava biti zahvalna, a bogat je i proteinima i mineralima.

Isto tako, skroz je fora što ga možete koristiti u slanim, ali i slatkim jelima jer je okus samog kuskusa dosta neutralan pa ga različitim začinima, dodacima ili voćem možete prilagoditi baš onako kako želite, a u marokanskim receptima pronaći ćete kombinaciju slanih i slatkih okusa u jelima s kuskusom. Meni je to baš super! 🙂

Osim što mi se sviđaju okus i tekstura kuskusa, meni omiljena stvar kod njega je superbrza priprema. Stvarno, puno brže čak i od kuhanja najbrže tjestenine! Dovoljno je kuskus staviti u kipuću vodu u odgovarajućem omjeru – otprilike tako da voda s 1-2 centimetra prekriva količinu kuskusa. Uglavnom je to jedan dio kuskusa, a jedan i pol dio vode. No na ambalaži ćete svakako naći detaljnu uputu za pripremu. 🙂 Posudu je potrebno poklopiti i ostaviti da odstoji oko 5 minuta. Za to će vrijeme kuskus upiti vodu i bit će spreman za jelo. Ako ga planirate servirati u jelima s mesom, povrćem, salatama ili varivima, u vodu možete dodati malo maslinovog ulja, limunov sok, kocku za juhu ili začine po želji. Ako ste se pak odlučili za zdraviju varijantu, kuskus se jako voli s orašastim plodovima, suhim voćem, mlijekom, medom…

E sad, nakon uvoda o ovoj namirnici koja je u mojoj kuhinji doista česta, nadam se da ćete se i vi odvažiti isprobati kuskus ako već niste. Danas vam nudim jedan brz i jednostavan, a jako ukusan i mirisan recept kojeg možete iskoristiti kao prilog uz neko meso, a ako ste kao ja, ovo će vam biti dovoljno i za glavno jelo.

Sastojci

(za 2 osobe)

  • oko 150 ml vode
  • 3/4 šalice kuskusa (šalica od 150 ml)
  • malo maslaca
  • trećina kocke za juhu
  • jedna tikvica
  • pola patlidžana
  • šaka šampinjona
  • šaka kukuruza
  • 1 paprika babura
  • pola glavice luka
  • češanj češnjaka
  • 1-2 žličice kurkume
  • žličica curryja
  • 4 listića svježeg bosiljka
  • žličica majčine dušice
  • naribana gouda za posip

Postupak:

  1. Nasjeckajte luk na sitno, a ostalo povrće na komade otprilike jednake veličine.
  2. Luk popržite na malo maslinova ulja na tavi (ja sam koristila pekač). Zatim dodajte papriku i mrkvu, a nakon kratkog prženja dodajte i ostalo povrće. Po potrebi zalijte vodom.
  3. Dodajte žličicu curryja i kurkume te majčinu dušicu pa još malo pržite na tavi. Dovoljno je tek nekoliko minuta je povrće ne smije biti prekuhano!
  4. Kada je povrće gotovo ili pred sam kraj kuhanja, u odvojeni lončić zagrijte vodu dok ne proključa. U njoj otopite kocku za juhu. Proključalu vodu maknite s vatre i u nju dodajte kuskus. Dodajte komadić maslaca i sve promiješajte, a zatim poklopite i ostavite par minuta dok kuskus ne upije vodu. Nije ga potrebno kuhati, on se tako kuha. 🙂
  5. Nakon nekoliko minuta otklopite lonac s kuskusom i provjerite je li upio svu vodu. Ako jest, gotov je i možete u njega umiješati još jednu žličicu kurkume i sve pomiješati s povrćem.
  6. Kuskus s povrćem stavite u vatrostalnu posudu i na vrh naribajte sira. Ja sam koristila goudu.
  7. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta, dok se sir ne otopi.

Dobar tek! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s