Muffini s borovnicama i limunom sa hrskavim posipom

Nakon što sam ovdje ponudila recepte za neka zdrava i/ili zdravija jela i slastice, evo jednog kolačastog kolača koji s brašnom, šećerom i maslacem ne spada u tu kategoriju zdravi(ji)h slastica. Ipak, definitivno spada u kategoriju FINIH slastica koje je ujedno i vrlo lako i brzo napraviti. Ne znam tko je još lud po ovim vrućinama paliti pećnicu, ali ako vas ima još osim mene, vidjet ćete da se za ove prefine muffine to itekako isplati!

Kad kuham i pečem, najčešće pokušavam svaki put isprobati neki novi recept koji još nisam isprobala, ali ovo je jedan od onih koje često ponavljam.

P.S. Ne, ovo nisu pohani kolači (iako tako izgledaju na prvi pogled 😀 ). Samo su prije pečenja posuti prefinim mrvicama koje im daju poseban ‘štih’. Probajte!

Sastojci:

(za 14 muffina)

*koristila sam šalicu zapremine 150 ml

  • 1/4 šalice maslaca
  • 2 šalice + jedna trećina šalice brašna (koristila sam glatko brašno)
  • 1/3 šalice šećera
  • jedno jaje
  • žličica ekstrakta vanilije
  • sok pola limuna
  • jedan prašak za pecivo
  • pola žličice soli
  • 1 šalica mlijeka
  • jedna i pol šalica borovnica

Sastojci za posip za muffine:

  • pola šalice šećera
  • trećina šalice brašna
  • dvije žličice cimeta
  • 1/4 šalice hladnog, na komadiće izrezanog maslaca

Postupak:

  1. U velikoj posudi mikserom sjedinite maslac i šećer. Zatim dodajte jaje i ekstrakt vanilije.
  2. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo. Zatim tu mješavinu dodajte onoj prvoj i sve zajedno sjedinite mikserom.
  3. Dodajte mlijeko, izmiksajte samo dok se svi sastojci ne sjedine, ne treba dugo.
  4. Na kraju u sve kuhačom umiješajte borovnice.
  5. Pripremite posip: sve sastojke za posip pomiješajte u jednoj posudi i rukom izradite dok se lijepo ne pomiješaju i nastane posip mrvičaste teksture.
  6. U kalupe za muffine ulijte mješavinu za muffine, ne do vrha već otprilike dvije trećine. Na svaki muffin dodajte posip – nemojte štedjeti, on im daje ono nešto posebno! 🙂
  7. Muffine pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko 25 minuta. Ja ih nisam pekla duže od toga, a jednostavno je provjeriti jesu li gotovi: kada mislite da su gotovi, izvadite ih i u sredinu muffina upiknite čačkalicu. Ako ona izađe van čista, kolač je gotov. Ako na čačkalici još ima ostataka tijesta, kolač još nije pečen i treba ga vratiti u pećnicu na još koju minutu.

Dobar tek! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s