ZAPEČENE MARELICE S BADEMIMA I MEDOM

Zapečene marelice s bademima i medom

Džem od marelica već je skuhan, a bit će ga i još. Smoothieje s marelicama smo popapali, svježe su odlične, kao i u kolačima. Isprobali smo i nešto drugačije kombinacije s ovim divnim domaćim kajsijama pa smo ovih dana kuhali i curry s marelicama, piletinom i povrćem. Nije da se žalim, ali koliko marelica čovjek može pojesti u jednom tjednu? 🙂

Kad tražite brzinski, a prefini recept s marelicama, napravite zapečene marelice s bademima i medom. Vrlo su ugodno iznenađenje za nepce!

Zapečene marelice s bademima i medom Zapečene marelice s bademima i medom

Inspiraciju za ovaj recept sam dobila listajući brojne kuharice koje imam na polici. U jednoj sam pronašla ideju za zapečene marelice i prilagodila ga našem ukusu. Na isti način sam pekla i breskve punjene orasima.

Savjeti za zapečene marelice s bademima i medom:

1. Nemojte štedjeti na mljevenom đumbiru i muškatnom oraščiću. Dat će ovom desertu poseban, pikantni okus, a od začina, meda i soka kojeg su marelice otpustile tijekom pečenja, stvorio se jaaaako fini umak. Ako ne volite navedene začine, marelice možete začiniti i samo cimetom. Okusi se također jako dobro slažu!

2. Listiće badema možete ranije tostirati kako bi bili još hrskaviji i ukusniji. Tostiranje orašastih plodova oslobađa i naglašava njihovu aromu i savjetujem da to uvijek radite. Razlika je velika! 🙂

3. Tople pečene marelice na ovaj način savršeno pašu s nekim finim sladoledom od vanilije. Pokušajte tako! 🙂

Zapečene marelice s bademima i medom

Recept za zapečene marelice s bademima i medom

Zapečene marelice s bademima i medom

Sastojci:
(za 2 osobe)
  • desetak marelica
  • 3-4 žlice badema narezanih na listiće
  • 2-3 žlice meda
  • žličica muškatnog oraščića
  • žličica mljevenog đumbira
Postupak:
1. Marelice operite i prepolovite. Izvadite koštice.
2. Poredajte marelice u vatrostalnu posudu s otvorenim dijelom prema gore.
3. Poškropite marelice medom. Pazite da bude ravnomjerno.
4. Pospite ih listićima badema, đumbirom i muškatnim oraščićem.
5. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite ih 15 minuta.
6. Poslužiti tople, najbolje sa sladoledom od vanilije, grčkim jogurtom ili nekom finom kremom, (npr. od mascarpone sira i vrhnja za šlag).
Dobar tek! 🙂
Zapečene marelice s bademima i medom

5 thoughts on “ZAPEČENE MARELICE S BADEMIMA I MEDOM

  1. To sam danas vidjela na tvom instagram postu jojj obožavam amrelice izgleda fantastično. 🙂

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.