Grčka salata s mesnim okruglicama i risonima

Za one koji ne znaju, risoni je vrsta sićušne tjestenine oblika riže. Negdje ju možete pronaći i pod imenom ‘orzo’. Obožavam ju jer se brzo skuha, zanimljive je teksture, odlična na salate, ali i u jelima na žlicu. Bila sam oduševljena kad sam otkrila ovu vrstu tjestenine, a prvi put sam ju jela u jednoj salati kod prijateljice na rođendanu. Na kraju nisam uspjela dobiti recept za tu salatu, a u međuvremenu sam i zaboravila što je sve točno bilo u njoj pa sam smislila svoj, malo drugačiji recept. 

U Grčkoj sam bila dva puta i ta me zemlja oduševila opuštenošću, ljepotom i ukusnom hranom. Osim gyrosa i grčke salate, ima tu svega, a ovo je jelo kombinacija više toga. Grčke mesne okruglice daju mu mogućnost da ne bude samo salata već i glavno jelo. Uz to mu mediteranski začini daju vrlo osvježavajuć okus, a savršeno je za vruće ljetne dane kad vam se ne da pripremati puno toga za vrućom pećnicom. Ja ju gotovo uvijek radim s ovim sastojcima, no super je stvar što možete dodati ili oduzeti sastojke i začine po vašem ukusu, a jelo će i dalje biti odlična ideja za lagani ljetni ručak. Oduzmite mesne okruglice i ovu salatu servirajte uz ljetni roštilj, zamijenite meso piletinom za još lakšu varijantu, dodajte masline, krastavce, zelenu salatu narezanu na trakice, što god vam padne na pamet! Evo moje verzije:

Sastojci:

(za 3 osobe)

Za mesne okruglice:

  • 400 grama mljevenog mesa po izboru – ja najčešće koristim mješavinu svinjetine i junetine, no ovaj sam se put odlučila za čistu junetinu
  • 1 jaje
  • žlica feta sira
  • 2 žlice svježeg sira
  • žličica soli
  • malo papra
  • 2-3 žlice limunovog soka
  • začini: origano, bosiljak, peršin, timijan, korijander…
  • pola glavice luka
  • 1-2 češnja češnjaka (po izboru može i više, ja uvijek biram manje luka i češnjaka 🙂

Za salatu:

  • 1 veća ili 2 manje tikvice
  • cherry rajčice
  • feta sir – količina po želji, ja stavim dosta
  • maslinovo ulje
  • 1 svježa paprika
  • nekoliko listića svježeg bosiljka
  • tjestenina risoni (1 šalica od 150 ml)
  • limunov sok
  • 2-3 žlice vrhnja ili jogurta
  • sol i papar

Postupak:

  1. Mljeveno meso pomiješati s jednim jajetom, soli, paprom, limunovim sokom, lukom, češnjakom i začinima i dobro izraditi. Na kraju dodati izmrvljeni feta sir. Ukoliko nemate fetu, možete dodati i svježi sir.
  2. Rukama izraditi male mesne okruglice.
  3. Ispeći ih na malo ulja na tavici.
  4. Tikvice narezati na deblje kolutove, a njih na četvrtine. Ispeći ih na tavi na malo maslinova ulja. Može i na grill tavi ako ju imate. Na kraju začiniti i posoliti.
  5.  Risone skuhati u posoljenoj vodi. Procijediti i odmah začiniti s maslinovim uljem da se ne slijepi. Ostaviti sa strane da se ohladi.
  6. Papriku nasjeckati na kockice.
  7. U veću zdjelu stavite skuhanu tjesteninu risone, tikvice, cherry rajčice, začine. Posolite (ne previše – feta je slani sir!) i popaprite po želji i sve sastojke promiješajte. Dodajte nasjeckani ili smrvljeni feta sir. Naposljetku začinite s maslinovim uljem, limunovim sokom i po potrebi 2 žlice jogurta ili kiselog vrhnja radi kremoznosti.
  8. Dodajte mesne okruglice i uživajte u ljetnom mediteranskom okusu! 🙂

Ako vam se svidio ovaj recept, predlažem da isprobate i talijansku juhu od povrća i risona. Recept je na blogu.

Dobar tek! 🙂

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Tatjana Stojanović says:

    Verujem da se gosti uvek raduju tvom pozivu na ručak…

    Liked by 1 person

  2. Tihana says:

    Nadam se da je tako :))

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s