Zapečeni patlidžani punjeni kvinojom

Prvi dan godišnjeg, starog. Nisam ni bila svjesna da ne moram na posao toga dana pa sam od jutra žurila kako bih sve obavila što prije. U jednom trenutku sam ipak shvatila da mi je taj prvi dan ljeta i početak dugo očekivanih slobodnih dana pa sam počela planirati ručak koji ne mora nužno biti brzinski kao inače. Problem je jedino taj što sam idući dan išla na put pa sam morala iskoristiti sve iz frižidera, a to je bio jedan patlidžan, nešto mozzarelle i naravno, još povrća. Punjeni zapečeni patlidžan it is! Punjenje možete prilagoditi, dozvoljeno je svakakvo povrće! Kako sam se odlučila za bezmesnu varijantu, žitarice su bile glavne zvijezde. Kvinoja, kus kus ili proso, odlučite sami.

Za ovakav ručak ipak je potrebno paliti pećnicu pa, iako je okus mediteranski, jako ljetni, razmislite dvaput želite li to sada, dok je vani više od 30 stupnjeva. 🙂 U svakom slučaju, isplati se!

Sastojci:

(za dvije osobe)

  • 2 patlidžana
  • šalica kvinoje
  • pola manje glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 manja limenka kukuruza
  • 1 – 2 paprike (zelena, crvena, žuta…koja god!)
  • 1 pakiranje mozzarelle
  • oko 100 grama na listiće narezanih šampinjona
  • 100-150 ml tekuće rajčice
  • maslinovo ulje
  • začini: sol, papar, kurkuma, mediteranski začini (ja sam koristila mješavinu začina ‘Rajčica-mozzarella’, no možete staviti bosiljak, timijan, origano…

Priprema:

  1. Patlidžane operite i prerežite po pola (po dužini). Polovice izdubite. Sačuvajte sadržaj izdubljenog patlidžana.
  2. Na sitne kockice nasjeckajte luk i dio patlidžana koji ste izvadili iz polovica. Na sitno narežite i papriku.
  3. Stavite kuhati kvinoju u posoljenu vodu. Bit će potrebno oko 30 minuta kuhanja. Umjesto kvinoje možete koristiti i kuskus ili proso.
  4. Brodiće od patlidžana malo posolite iznutra i posipajte s par kapi maslinova ulja.
  5. Na malo ulja na tavi popržite luk, a zatim dodajte i papriku, gljive i kukuruz.
  6. Dodajte protisnute češnje češnjaka.
  7. Zalijte s tekućim paradajzom i začinite te kuhajte još par minuta.
  8. Kad je kvinoja skuhana, pomiješajte ju s povrćem u paradajzu. Tom mješavinom punite brodiće od patlidžana. Ako ostane nadjeva, stavite ga sa strane, pored patlidžana i pecite zajedno s njima.
  9. U prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva pecite napunjene patlidžane 30-40 minuta.
  10. Pred kraj pečenja ih izvadite iz pećnice i na njih stavite narezane listiće mozzarelle. Vratite u pećnicu na još samo par minuta, tek toliko da se mozzarella otopi.

Dobar tek! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s