Proljetna salata od špinata, sira i jagoda

Jagode su bez pogovora moje najdraže voće. Iako su u trgovinama dostupne gotovo cijele godine, pokušavam se suzdržati od kupovine jagoda izvan njihove sezone jer su tada najčešće bez okusa i mirisa, prevelike i, kako ja to volim nazvati, ‘plastične’. Konačno sam dočekala sezonu jagoda i neki dan kupila svoju prvu ovogodišnju mjericu. Ne znam jesu li mi očekivanja bila niska, ali ugodno sam se iznenadila da su već i prve jagode koje sam ove godine probala bile vrlo ukusne i slatke. Dio sam, naravno, pojela odmah, a drugi dio sam sačuvala za današnju večeru. O ovoj kombinaciji namirnica sam čitala i ranije ali danas sam ju prvi puta isprobala. Mislim da sam o salati oduvijek razmišljala kao o ‘slanoj vrsti jela’, osim ako je u pitanju voćna salata. Zapravo je čudno da ovo nisam i ranije isprobala jer inače nisam skeptična prema novim kombinacijama okusa. Jagode, špinat i svježi kozji sir daju okuse koji zapravo odlično pašu zajedno, a ustvari ni špinat ni svježi kozji sir sami po sebi nisu slane namirnice. U svakom slučaju, pojela sam prefinu, laganu i zdravu večeru koju ću sigurno ponoviti. Recept zato želim podijeliti i s vama.

Sastojci

(za porciju salate za jednu osobu):

  • oko dvije šake jagoda
  • oko dvije šake špinata
  • oko 60 grama svježeg kozjeg sira
  • šaka badema*
  • maslinovo ulje
  • sok svježeg limuna
  • chia bobice
  • med

*Umjesto badema možete dodati orahe, lješnjake, indijske oraščiće, pinjole…

Priprema:

  1. Špinat operite i osušite na papirnim ručnicima.
  2. Jagode operite i narežite na četvrtine.
  3. Narežite svježi kozji sir.
  4. Bademe tostirajte. Prženje orašastih plodova produbljuje njihovu aromu i čini ih ukusnijima i hrskavijima. Orašaste plodove možete tostirati u pećnici ili na tavici na štednjaku. Ja sam se ovog puta zbog brzine odlučila za tavicu. Jednostavno stavite bademe na tavicu i na laganoj vatri uz miješanje ili tresenje tavice kako ne bi zagorjeli, pecite ih koju minutu dok ne osjetite ugodan miris, a bademi počnu rumenjeti. Nisam dodavala ulja. Ako se pak odlučite tostirati bademe ili druge orašaste plodove u pećnici, prethodno ju zagrijte na 180 stupnjeva a orašaste plodove rasporedite na pleh s papirom za pečenje. Pecite oko 5 minuta, zatim izvadite i rastresite bademe kako bi se izmiješali, a zatim pecite još 2-3 minute.
  5. Na veći tanjur ili u zdjelu stavite najprije špinat, zatim jagode, sir i bademe.
  6. U posebnoj zdjelici napravite dressing. Za jednu porciju salate bit će dovoljno 2-3 žlice iscijeđenog soka od svježeg limuna, 3 žlice maslinova ulja, 1-2 žličice meda i žličica chia bobica. Sve sastojke dobro promiješajte i žličicom polako ravnomjerno rasporedite po salati.

Dobar tek! 🙂

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.