Hummus – ukusni namaz od slanutka

Kako najčešće kuham za jednu ili dvije osobe, uvijek se borim s nekakvim ostacima hrane. Ovog je puta to bilo nešto malo slanutka koji je ostao nakon dva skuhana ‘ćušpajza’. Gledajući stare fotografije na mobitelu, prisjetila sam se jednog ručka s prijateljima u Berlinu. Prijateljica Alina koja živi u Berlinu odvela me u jedan baš jako fora orijentalni restoran na krovu nebodera s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad. Između ostalog, naručile smo hummus koji su nam poslužili – na tri kata i u tri boje. Jedan je bio klasični hummus, drugi žarko žuti s curryjem, a treći boje ciklame zbog dodane cikle. Poslužili su ga, naravno, s prefinim arapskim ravnim kruščićima s kojima se ovaj ukusni namaz i inače jede. 

Ja sam se ovog puta kod kuće odlučila napraviti klasičnu verziju hummusa, ali idući put ću ga zasigurno začiniti nečim dodatnim, primjerice, curryjem. I ovaj sam se put u žurbi odlučila za bržu verziju pa nisam koristila suhi slanutak kojeg je prethodno potrebno namakati i dugo kuhati, nego onaj već skuhani iz konzerve. Napomena: Ja sam svoj hummus radila bez tahini paste jer ju u tom trenutku nisam imala, i ipak je ispao fini. 🙂 No u originalu je tahini pasta važan sastojak. Nju možete kupiti u trgovini ili ju napraviti sami – od sezama i maslinovog ulja. Pa evo što vam je za ukusni hummus potrebno:

 Sastojci:

  • 200 grama slanutka
  • 6 žlica maslinova ulja
  • 1 češanj češnjaka (ako volite jači okus češnjaka, slobodno stavite i više. Ja nisam ljubitelj 🙂
  • otprilike 3-4 žlice limunovog soka
  • mala žličica soli
  • papar
  • svježi peršin ili svježi korijander
  • 2 žlice tahini paste

Priprema:

1. Štapnim mikserom izmiksajte kuhani slanutak. Smjesa će biti dosta tvrda na početku pa je potrebno žličicom odvojiti slanutak sa stijenki posude i miksera.

2. Dodajte protisnuti češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, posolite i popaprite. Ako imate tahini pastu, dodajte i nju, a zatim štapnim mikserom ponovno sve izmiješajte dok smjesa ne postane glatka. Ako vam se čini pregusta, slobodno dodajte još maslinovog ulja. 

3. Pospite svježim peršinom ili svježim korijanderom i još par kapi maslinova ulja.

Ja sam ovog puta samoinicijativno u hummus dodala još jedan začin – mljevenu dimljenu crvenu papriku. Okus i miris su odlični! 🙂

Poslužite uz arapski kruh – neku vrstu pita kruha. U nekom od idućih postova ću pisati i o izradi takvog kruha pa će recept biti potpun. 🙂 Naravno, u nedostatku takvog kruha, hummus je ukusan i kao namaz uz bilo kakav drugi kruh kojeg imate, ili kao ‘dip’ uz neko povrće ili krekere.

Dobar tek! 🙂 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s