Red velvet torta

Mogu reći da je ovo moja omiljena torta! Kada sam recept za ovu tortu prvi put vidjela na stranici Joy of baking, morala sam isprobati. Najviše me zaintrigirala crvena boja biskvita, no krajnji rezultat je i bolji od očekivanja – osim što efektno izgleda, torta je vrlo, vrlo ukusna!

Loša strana je ta što ćete zaprljati puno posuda dok budete radili ovu tortu, ali dobro je to što, unatoč tome, nije komplicirana za napraviti. Nema krema koje se moraju kuhati, nema onoga ‘lonac u loncu’. 🙂

Za biskvit je potrebno:

  •       250 grama brašna (glatkog)
  •       2 jaja
  •       2-3 žlice kakaa u prahu
  •       115 grama margarina
  •       300 grama šećera (zadnji put isprobano sa oko 250 grama, nije bilo promjene u biskvitu tako da,   može i manje šećera ako smatrate da je 300 grama previše)
  •       1 vrećica vanilin šećera ili 1 žlica ekstrakta od vanilije
  •        240 ml jogurta light (u originalnom recptu tu dođe ‘buttermilk’, u našoj varijanti ‘stepko’ ili    ‘mlaćenica’, no i s običnim jogurtom light biskvit ispadne super! )
  •       pola žličice soli
  •       1 žličica sode bikarbone
  •       1 žličica bijelog octa
  •       3 žlice (velike) ekstrakta od jagode (može i crvena jestiva boja za kolače, no ja volim koristiti ekstrakt jagode jer osim boje, biskvitu daje i fini okus i miris jagode. Slobodno dodajte i više ekstrakta za crveniju boju, da torta ipak bude crvena, a ne roza 🙂

Sada stiže onaj dio s prljanjem puno posuda. : )

Priprema biskvita:

  1. U jednoj plastičnoj posudi promiješajte brašno, kakao i sol.
  2.   U drugoj posudi promiješajte jogurt i ekstrakt jagode dok ne postignete željenu boju (slobodno dodajte više boje).
  3.   U trećoj posudi mikserom izmiksajte margarin narezan na sitnije komadiće ili nastrugan. Kada smjesa postane kremasta, izmiksajte ju sa šećerom i vanilin šećerom dok se sve lijepo ne stopi i postane kremasto. Dodajte dva jaja. Nastavite miksati. Kada smjesa postane jednolična, polako joj dodajte sadržaje prve i druge zdjele, te dobro izmiksajte.
  4.  U šalicu stavite sodu bikarbonu te je prelijte octom i pustite da odvrije. Dodajte ju u smjesu za biskvit i izmješajte.
  5. Smjesu pokušajte podijeliti na dva identična dijela prije pečenja. Torta bi trebala imati 4 ‘kata’, dakle, najbolje je ispeći dva biskvita i svaki od njih jednom prerezati. Oprezno s tim – ovaj biskvit nakon pečenja bude dosta ljepljiv pa ga je teže rezati, zato savjetujem ne peći sve odjednom. Pecite na 180 stupnjeva oko 25-30 minuta (ili dok čačkalica ne izađe van čista kada ju ubodete u sredinu biskvita). Nakon što se biskviti malo ohlade, stavite ih u zamrzivač na oko sat vremena. Kada se malo ohlade i djelomično zamrznu, bit će ih lakše prerezati. Prerežite biskvite tako da dobijete četiri približno jednaka dijela.

Priprema kreme: 

  •    360 ml vrhnja za šlag
  •    460 – 500 g mascarponea (možete staviti pola od toga mascarponea, a pola svježeg sira. Ja uvijek radim samo s mascarponeom jer želim kremasti i manje ‘sirast’ okus).
  •    1 žličica vanilin šećera ili žličica ekstrakta od vanilije
  •    115 g šećera u prahu
  1. U jednoj posudi izmiksajte vrhnje za šlag dok ne dobijete čvrst šlag.
  2. U drugoj posudi izmiksajte mascarpone, vanilin šećer i šećer u prahu.
  3. Kada dobijete jednoličnu smjesu, postupno joj dodajte šlag i opet sve zajedno izmiksajte. Dobit ćete izdašnu količinu kreme koja je dovoljna i za između biskvita, i za premaz na vrhu i oko torte.
  4. Tortu možete ukrasiti svježim jagodama. Odlično pašu uz okus ekstrakta jagode u biskvitu, a svi znamo koliko je dobra kombinacija jagoda i šlaga! Ako nema jagoda, tortu ukrasite kokosom ili kupljenim ružicama za kolače. Dobar tek! 🙂
Red velvet torta

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s