Juha od bundeve

Kad stigne jesen, bundeva je stalni gost u mojoj kuhinji, a u posljednje vrijeme ju koristim sve više i otkrivam neke nove recepte u kojima odlično paše. Prošle sam jeseni mahnito tražila recepte s bundevom i razveselila se svakom novom. Nisam ih, nažalost, stigla baš sve isprobati. Ima tu slatkih pita, salata, variva u kojima je jedan od sastojaka bundeva, rižota, namazi, umaci…  tko će znati! Ipak, nikad ne propustim pojesti dobru, staru krem juhu od bundeve. Uz različite začine i dodatke, juha od bundeve ima ‘različita ruha’ pa nikad nije dosadna. Evo jedne verzije koju rado kuham.

Sastojci:

  • jedan manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • oko 400 grama bundeve narezane na kockice
  • maslinovo ulje
  • voda (oko 4 dcl, ‘od oka’) 🙂
  • vrhnje za kuhanje po želji ili kiselo vrhnje
  • muškatni oraščić,
  • sol, papar
  • bučino ulje, sjemenke bundeve
  • malo kruha

Priprema:

1. Bundevu prerežite po pola pa onda polovicu na manje komade. Na taj način ćete lakše izrezati tvrdu bundevu na kockice koje su vam potrebne za juhu.

2. Nasjeckajte luk na sitno pa ga popržite na maslinovom ulju. Dodajte kockice bundeve i prodinstajte sve zajedno,dodajte protisnuti češnjak, a potom zalijte vodom i pustite da se kuha dok kockice bundeve ne omekšaju. Po želji možete dodati i malo kocke za juhu.

3. Kad se sve skuha i bundeva je dovoljno mekana za miksanje štapnim mikserom, maknite lonac s vatre. Komadiće bundeve cjediljkom prebacite u posudu za miksanje, ali nemojte baciti vodu u kojoj se sve kuhalo! U posudu za miksanje dodajte još sol i papar po želji a začinite i muškatnim oraščićem – odlično paše s okusom bundeve! 🙂 Štapnim mikserom sve izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

4. Smjesu zatim vratite u lonac u kojem ste kuhali i pomiješajte s vodom koja vam je ostala.Ako je pregusto, dodajte još vode po potrebi i prokuhajte. Želite li kremastiju juhu, dodajte malo vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja.

5. Poslužite toplu juhu s nekoliko kapi bučina ulja i očišćenim sjemenkama bundeve te prepečenim kruščićima.

Dobar tek! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s